Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frukost, gemensam veckoplanering och nya rutiner – så ska nya projektet ge 60 ungdomar jobb

/

Rutiner är första steget till ett framtida arbete. Gemensam frukost och veckoplanering är ett par av ingredienserna i det nya projektet Ung i Söderhamn.

Annons

Ung i Söderhamn är en del av projektet Ung i Gävleborg som ska sysselsätta ungdomar som varken studerar eller arbetar. Målet är att de ska börja studera, praktisera eller arbeta.

Läs mer: Försökte ta självmord – nu vill han göra någonting med sitt liv

Kommunerna har samma mål, men de arbetar lite olika. Annica Norlin är ungdomssamordnare och projektledare för Ung i Söderhamn, där projektet blivit en egen verksamhet.

– I en del andra kommuner har man valt att lägga pengarna på de redan existerande verksamheterna för unga och arbetslösa. Det hade vi också kunnat göra på till exempel Högtrycket. Men det fanns inte tillräckligt med plats och lokaler, och det är redan så mycket människor där, så vi ville skapa något eget, säger Annica Norlin.

Läs också: Nu ska ungdomsarbetslösheten halveras i Hudiksvall: "Varenda ungdom behövs"

Ung i Söderhamn har därför en lägenhet vid Staffangymnasiet som ungdomarnas fasta punkt i projektet. Av de 37 miljoner kronor som Ung i Gävleborg fått av Europeiska socialfonden har Söderhamn fått 3,4.

Den övriga budgeten på 1,8 miljoner består av medfinansiering i form av tillgänglig personal från socialtjänsten, barn- och utbildningsförvaltningen och Högtrycket. Det innebär att ungdomarna kan få hjälp av och besöka dem när de vill och behöver.

Läs också: Gävleborg får 37 EU-miljoner för att unga arbetslösa ska få jobb

Den första gruppen på tio ungdomar kommer att träffas i början av april. Grupperna träffas under tre månader och har gemensamma aktiviteter på bland annat Drömverkstaden och Komtek. Varje vardagsmorgon kommer att inledas med frukostklubb och varje måndag med en veckoplanering.

– Det är jättejätteviktigt att skapa en rutin. För många kan det vara svårt bara att kliva upp på morgonen. Vi kommer att börja väldigt grundläggande. Laga mat och läsa nyheter tillsammans, säger Annica Norlin.

Läs också: Alla partier i Söderhamn lovar fler jobb till unga

Två vuxna till kommer vara anställda i och ansvara för projektet. De kommer lära känna ungdomarna och därigenom anpassa veckoaktiviteterna och hjälpa dem att hitta delmål att fokusera på och nå. Det kan handla om allt ifrån att söka ett sommarjobb till ett studiebesök på en utbildning, beroende på vad ungdomen känner sig redo för. Projektet kommer att pågå till december 2017 och fram tills dess kommer minst 60 ungdomar i Söderhamn att delta.

Mer läsning

Annons