Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frivilliga kräver asylbusskort

/

Ge de asylsökande busskort så att de kan få en meningsfullare tid här.

Det kravet ställer nu kyrkor och bildningsförbund till Migrationsverket.

Annons

Organisationer som jobbar ideellt med asylsökande gör nu en ny framstöt för att Migrationsverket ska ändra sig och ge de asylsökande busskort. Kyrkor, bildningsförbund och även Unga örnar har skrivit ett gemensamt brev till Migrationsverkets chef i Söderhamn, Lars Ulander.

Tidigare bidrog söderhamnsenheten med busskort åt asylsökande. Men från augusti drogs det in, med hänvisning till att verkets regler är restriktiva med busskort.

Kyrkorna protesterade högljutt redan då. Missionskyrkan arrangerar svenskundervisning ett par gånger i veckan, liksom svenska kyrkan och Bilda. Det kommer många asylsökande nu, och en del placeras i Glössbo, Iggesund och Ljusne.

- Nu känner vi att vi måste protestera mera. Vi ser igen att behovet av att komma in till stan är så ruskigt stort. Det har kommit massor med nya människor. Frustrationen för de som sitter i Ljusne är jättestor, man går varann på nerverna. Det måste till en förändring, säger Missionskyrkans pastor Teta Backlund.

Men Migrationsverkets Lars Ulander står fast: det blir inga busskort. Det är inte verkets uppgift att ge asylsölande en meningsfull sysselsättning.

- Vi är skyldiga att ge dem boende och tillgång till de livsnödvändigaste samhällsfunktionerna, butik, apotek och hälsovård. Sen får man tycka vad man vill, men där är ribban lagd.

Han förstår att asylsökande mår dåligt av att bli isolerade och inte ha något att göra.

Vill en asylsökande person åka buss ska det finansieras med dagersättningen. En vuxen person får 71 kronor per dag i normalfallet. En enkelresa mellan Ljusne och Söderhamn kostar 28:50 om man köper så kallat 10-resorskort.

Mer läsning

Annons