Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fritidsledare om framtiden

/
  • Jon-Erik Flodin, fritidsledare i Söderhamn, Jenny Elserth och Lotta Samuelsson från Fryshusets utbildningsavdelning, och Marcus Wågström, verksamhetsledare på Verkstäderna, blir inspirerade av att träffas.
  • Jenny Wallenberg, fritidsledare från Kisa, Annica Grönkvist, fritidsledare från Örebro, Anders Degerman, folkhälsosamordnare från Vimmerby och Cecilia Östergren, fritidsledare från Stockholm resonerar kring den framtida fritidsgården.
  • Jenny Wallenberg skissar på hur hon vill att fritidsgårdarna ska se ut om tio år.

Under två dagar har fritidsledare från olika kommuner i landet samlats på Verkstäderna.

Annons

Under tisdagen bytte samlade fritidsledare erfarenheter med varandra och lyssnade till föreläsningar. Bland annat gavs information om projektet School's out, där syftet är att konkurrera ut drogerna hos ungdomarna. Onsdagen bestod av grupparbete där uppdraget var att utforma hur fritidsgården borde se ut tio år framåt. Syftet var att tänka framåt och se vad som fungerar och vad man måste förbättra inför framtiden. Grupperna tog gemensamt fram värdeord för vad en fritidsgård kommer att behöva år 2022.

Söderhamns kommun ingår i ett samarbete med Fryshuset, kallat Riksnätverket i Fryshusandan som startade 2009. Samtliga 28 deltagare på träffen är med i nätverket. Jon-Erik Flodin tycker att alla närvarande på träffen kommer med idéer och är engagerade. Det är just utbyte av erfarenheter som är det viktiga när man träffas.

- Här får vi sno idéer av varandra, ju fler som kopierar desto bättre, säger Jon-Erik Flodin.

Jenny Elserth från Fryshusets utbildningsavdelning tycker att fritidsledarna har en oerhörd kompetens när det gäller kontakter med ungdomar, och det är en kunskap hon tycker ska spridas.

- Dessa fritidsledare är experter, säger hon.

Lotta Samuelsson, även hon från fryshusets utbildningsavdelning, håller med.

- Fritidsledarna i Söderhamn arbetar både på personlig nivå och på samhällsnivå. Ser man ett problem så löser man det helt enkelt.

Jon-Erik Flodin säger att det kostar mer att inte satsa på ungdomar än att göra det. Man vill dessutom att ungdomarna ska stanna i Söderhamn eller flytta tillbaka efter studier. Har man haft en bra uppväxt på orten är det stor chans att man flyttar tillbaka, tror Jon-Erik Flodin.

Mer läsning

Annons