Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fria förskolor strider för mer bidrag

De fria förskolorna drar Söderhamns kommun inför rätta. Skolorna menar att de har rätt till högre bidrag.

Annons

Det är Fria förskolors samverkansorganisation som har överklagat Barn- och utbildningsnämndens fördelning av pedagogiska resurser.

- Vi är inte helt nöjda med kommunens beräkningar och därför ser vi det som lämpligt att pröva det här, säger Mimmi von Troil, vd för Fria förskolors samverkansorganisation.

•Hur mycket pengar rör det sig om?

- Det kan jag i nuläget inte svara på, vi har överklagat det här i flera kommuner över hela landet, säger Mimmi von Troil.

Bakgrunden är att riksdagen ändrade bidragsreglerna för fristående skolor under sommaren. Regeländringen gjordes för att ge lika bidragsvillkor för fria som offentliga förskolor.

•Var ni medvetna om den ändringen när ni gjorde era beräkningar?

- Oh ja, jag har varit på utbildningar för att försöka förstå innebörden av den. Min uppfattning är att alla får lika mycket. Nu kommer jag sätta tjänstemän på att starta en utredning av om vi har gjort allt rätt. Sedan får vi se vad länsrätten kommer fram till, säger Sven-Erik Lindestam.

Mimmi von Troil är säker på sin sak men är inte lika säker på att rätten håller med.

- Att ha rätt och få rätt är två olika saker har jag lärt mig. Men det här blir ju första gången det prövas, så domen blir prejudicerande. Oavsett vilka som vinner kommer nog den andra att överklaga till kammarrätten, säger hon.

Sven-Erik Lindestam menar dock att det en överklagan inte är en självklarhet.

- Det beror på hur de skriver i sitt domskäl om vi tar det till kammarrätten eller inte.

Mer läsning

Annons