Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fredrik uppfyllde dröm om Jaguar innan 40: "Blaffig och precis så strulig som jag trodde"

/
  • Fredrik Björkman firade 40 år med en resa till New York. På själva födelsedagen, lördag den 9 april, blir det pannkaksfrukost och champagne.

Hans namn har synts i tidningen fler gånger än han kan räkna, men i dag är det första gången han själv står i centrum.
Journalisten Fredrik Björkman fyller 40 år och han har redan firat – med en resa till New York.

Annons

Det har bara gått några dagar sedan han kom hem från USA. Dit drog han tillsammans med fru Anna Maria (som blev 40 i februari) och med en dotter på tolv år och en son på nio.

Under en vecka gjorde de alla klassiska turiststopp som Frihetsgudinnan, Times Square och Central Park för att nämna några.

– Det var kanonmysigt och vi hade fullt upp hela tiden. Coney Island var särskilt trevligt, med sitt nöjesfält vid havet. Det var värt en timme med tåg för att komma dit, säger han.

Läs också om dansaren Julia: "New York är ett paradis för dansare"

Fredrik Björkmans namn har stått under otaliga artiklar sedan han började på Hälsingetidningar för 13 år sedan. Han skrev länge i Söderhamns-Kuriren, men har på senare tid varit redaktör för helgbilagan Helga.

Fredrik Björkman kom till Söderhamn direkt från Göteborg – där han hade utbildat sig till journalist – men han är ursprungligen från Linköping. Ett minne som etsat sig fast från första tiden i Söderhamn är ett samtal med en kollega.

– Vi stod och pratade och i ett sammanhang sa hon "läkarna i Söderhamn känner man ju igen". Jag kom från Linköping med ett universitetssjukhus och kanske 1 000 läkare och här kände alla till läkarna. Det var mitt möte med den lilla staden, säger han.

Kopplingen till Söderhamn finns hos fru Anna Maria, som härstammar från Småströmmarna nära Holmsveden. Fredrik Björkman är i dag aktiv i föreningslivet i kommunen, som scoutledare för ungdomar i 12-årsåldern.

Läs också: Uppsving för scouterna

Scouterna i Söderhamn har cirka 70 medlemmar och Fredriks dotter är en av dem. Snart ska han arrangera en mångkamp för scoutkåren.

– Scoutrörelsen är viktig. Vi förbereder ortens unga för vuxenlivet. Vår slogan är att vi gör dem redo för livet och jag tycker att det stämmer bra.

När Fredrik Björkman inte scoutar eller jobbar är han gärna hemma och snickrar på huset i Söderala. Han samlar också på tavlor med fiskargubbar.

På sistone har han börjat fundera alltmer på hållbarhetsfrågan.

– Jag ser att vi är på väg åt fel håll i samhället och jag försöker bidra till att det blir bättre. Jag cyklar ofta till jobbet, det är både bra och mycket trevligare än att åka bil.

Fredrik Björkman drar sig lite för att erkänna att han köpt en äldre (inte så miljövänlig) bil, en Jaguar Sovereign. Men han tröstar sig med att bilen inte används särskilt ofta.

– Jag hade som mål att ha en Jaguar innan jag blev 40 år och nu har jag det. En lång, gubbig, blaffig och precis så strulig bil som jag trodde.

Läs om en annan Jaguar: "En bil med personlig skylt väcker uppmärksamhet"

På självaste 40-årsdagen, lördag den 9 april, har Fredrik Björkman önskat sig amerikansk pannkaksfrukost.

– Sen ska vi till några kompisar och dricka champagne.

Hur känns det att bli 40 år?

– Bra, för jag är där jag vill vara i livet. Jag har hus på landet, en gullig fru och fina barn. Och en Jaguar, säger han.

Mer läsning

Annons