Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från Skärså till Blå Hallen

/

Malin Söderström är den första kvinnan som har fått uppdraget att komponera årets Nobelmeny.

I torsdags var det dags för henne att inta köket i Stadshuset och få igång de 45 kockarna som ska laga hennes meny.

Annons

Malin Söderström har sina rötter i Hälsingland, och hon har tillbringat varenda sommar i Skärså.

Hon är 42 år nu och en mycket etablerad kock i Stockholm – och så uppskattad att hon nu är med och skriver historia som Nobelfestens första menykompositör.

Knappt tre dygn har kockarna på sig att få till 1 500 portioner av såväl förrätt och varmrätt – samt efterrätten, fast den har inte Malin komponerat.

Själv är hon mest imponerad över de ofantliga mängder mat det handlar om. Det krävs 120 kilo sås bara för att få till en klutt till varje förrätt. Och tusentals ärtor ska handskalas.

Men menyn är hemlig in i det sista.

Fast Nobelstiftelsen har proväiit den fyra gånger. Då fanns även ett gäng erfarna kockar med och lämnade synpunkter.

Hetsigt och intensivt blir det i köket. Det vet alla. Och logistiken är besvärlig, eftersom köket ligger på fjärde våningen och maten serveras på bottenvåningen. Därför görs det 200 extraportioner utifall det någon matvagn skulle braka ihop i hissen.

Mer läsning

Annons