Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från lapp på dörren till loge i Gavlerinken – äntligen kom Johans stora dag

/
  • Johan hoppades mycket på att få träffa den legendariske tigern – och helt plötsligt stod hen där, lika glad som Johan.
  • Trippel-Johan: Johan Alcén, huvudpersonen och Johan Carling. Den sistnämnda har varit en nyckelspelare i att organisera hela dagen, enligt Ulrika Krantz.
  • Från vänster: Bonuspappa Micke, lillebror Sebbe, mamma Ulrika, Johan och i bakgrunden assistent Veronica.

Historien om autistiske – men framför allt hockeytokige – Johan Krantz från Ljusne, 17, har engagerat många. I går gick han på sin första Brynäsmatch, personligen inbjuden av Brynäs IF.
– Det betyder jättemycket, säger mamma Ulrika Krantz.

Annons

Det hela började med att Johans mamma Ulrika satte upp en lapp på dörren i ishallen i Ljusne. Johan hade blivit utpekad och skrattad åt i ishallen, och Ulrika kände att det var dags för folk att lära känna Johan på ett nytt sätt. Och efter att hon publicerade en bild på lappen på sociala medier blev genomslaget enormt.

LÄS MER: Efter mammans lapp – autistiske Johan får gå på Brynäsmatch

Både Jakob Silfverberg och Brynäs IF engagerade sig i historien om Johan, och i dag kom dagen han äntligen skulle få se sitt Brynäs från loge fyra, personligen inbjuden av idrottsföreningen. En heldag över förväntan som betyder mer än man kan ana.

– Han får lära sig att vara bland mycket folk, att det finns flera ishallar i världen än hemma och att folk faktiskt är vänliga, säger mamma Ulrika.

För den där vänligheten som kommit som en våg över hela familjen har inte alltid funnits där. Johan blev ofta pekad på och skrattad åt i ishallen i Ljusne, men Ulrika hyser inget agg mot någon. I stället kallar hon det ett missförstånd grundad i okunskap.

– Det bästa med det här är att Johan får vara sig själv, att han kan öka sitt intresse. Men också att vi kan öka kunskapen om att det inte är svårt med funktionshindrade barn bara man pratar och diskuterar om det, säger hon.

LÄS MER: Autistiske och hockeytokige Johan fick signerad tröja – av Jakob Silfverberg

Även bonuspappa Micke Krantz, som är ordförande i hockeyföreningen där Johan växt upp, har sett en markant skillnad i hur Johan blivit bemött sedan lappen fått det genomslag den fick.

– Det har inte varit uttalat att man mobbat honom eller så, men däremot har man ju sett att många varit lite avvaktande, kanske skrattat. Ofta har lillebror Sebbe reagerat. Men sedan lappen kom upp har det i stället varit så att de som kommer vet att Johan är där, ger high five eller bara säger hej, berättar Micke.

Har er bild av er omgivnings empati och förståelse förändrats?

– Nej, det tror jag inte. Ofta är det ju okunskap, att man är rädd för något som man kanske inte är van med. Det är väl mer att folk vågar nu, vågar säga hej och så. Men empatin, den tror jag finns där ändå hos de flesta. Det är nog bara okunskap, säger han.

LÄS MER: Silfverberg: "Förhoppningsvis inspirerar detta andra"

Matchen då? Den slutade 5-3 till bortalaget Växjö. Men det gör kanske inte så mycket, Johan får en ny chans att se Brynäs vinna när han kommer tillbaka. För det lovar mamma Ulrika att han kommer att göra.

Mer läsning