Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från Irlands bakgator till ett kärt hem i Bergvik – border collien Elliots öde fick en vändning

/

Från gatorna på Irland till ett varmt hem i Bergvik. Bakgrunden för border collien Elliot är okänd, men framtiden ser ljus ut.

Annons

– Kom då hjärtat, lockar Sarah Hallstensson. Hunden Elliot har bott med henne i en månad nu, men han är fortfarande blyg för främmande människor.

Ursprungligen kommer Elliot från Irland, där han troligtvis blev övergiven av sin förra familj. Han hittade till Sarah via den svenska ideella föreningen Hundar utan hem. De hjälper övergivna hundar i Irland och i Sverige att hitta nya hem. Hundarna, som oftast hittas på gatorna, är magra och i stort behov av kärlek. Föreningen tar hand om hundarna – de undersöks, medicineras, vaccineras och får ett ID – innan man slutligen letar ett nytt hem åt dem. Hundar utan hem har sitt säte i Västerås och det var via deras Facebooksida som Sarah upptäckte Elliot. Hon och hennes man har även tidigare adopterat hundar.

– Vi behövde en hund och det finns hundar som behöver oss. Det finns så många djur som det är synd om, säger Sarah.

När Elliot först anlände till deras familj var han skygg och ännu inte rumsren.

– Vi vet inget om hans bakgrund på Irland, så vi vet inte vad som hänt honom. Han är lite rädd för stora karlar och ryggar tillbaka när man sträcker fram handen, berättar Sarah.

Vill man hälsa är det bättre att låta Elliot själv komma fram. Han är reserverad för främmande människor och djur, men han blir tuffare för var dag som går. I huset finns också två katter, som anpassat sig till den nya familjemedlemmen.

– Vi var lite oroliga över hur han skulle vara med barn, men han har träffat våra barnbarn och det gick jättebra, säger Sarah.

Även om Elliot är blyg är han också väldigt lekfull av sig. Trots att han är några år är han fortfarande som en valp. Troligtvis fick han aldrig leka när han var liten.

Just nu flyttar Sarah och hennes man från Kilafors till Bergvik. Egentligen ville de vänta tills flytten var klar innan de skaffade en hund, men när de upptäckte Elliot kunde de inte vänta. Kombinationen nytt hem och ny hund har visat sig fungera väldigt bra.

– Vi packar och leker om vartannat. Nu senast hade Elliot bitit av hörnet på en fylld flyttkartong, berättar Sarah.

När Elliot först anlände till Sverige var han en mager, skygg hund. Idag är han full av energi och ivrig att upptäcka sin nya omgivning.

Mer läsning

Annons