Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från Darfur till Vågbro – fotbollsflyktingarna oroliga över hemlandet: "Vill studera och åka tillbaka och hjälpa till"

/
  • I mer än tio år levde Bichara Abderaman Khalil, Ismail Abdulrahman och Saddam Hissein i flyktingläger i Tchad. Som spelare i Darfur United sökte de asyl i Sverige under en fotbollsturnering i Östersund. Nu har de fått besked om att de får stanna, men då våldet åter stegras i Darfur ökar också oron för familjerna där.
  • Nu bor trion i Vågbro men de hoppas på eget boende och att i framtiden få studera för att kunna hjälpa till i flyktingläger i framtiden.
  • Ismail Abdulrahman och Saddam Hissein pekar ut Darfur på en karta – ett område där de en gång bodde och där folkmord sker sedan 2003.

Från Darfur till flyktingläger i Tchad. Vidare till ett rum i Vågbro.
De fotbollsspelande sudaneser som sökte asyl efter en fotbollscup 2014 gläds över sina uppehållstillstånd samtidigt som de oroas av nya rapporter om våld i sitt gamla hemland.
– Jag vill studera och åka tillbaka och hjälpa till, säger Saddam Hissein.

Annons

ConIFA-cup i Östersund, maj 2014. Genom en stiftelse får fotbollslaget Darfur United möjlighet att delta och lagets spelare därmed chansen att lämna flyktinglägrets tillvaro. När sista matchen blåses av väljer lagets spelare att kliva över sidlinjen till ett annat land, ett nytt liv. Bort från ett ovisst och hopplöst lägerliv.

Bichara Abderaman Khalil, Saddam Hissein och Ismail Abdulrahman var tre av lagets spelare.

– Det var fem spelare som sökte asyl först, sedan resten. Vi lånade en telefon, ringde hem och berättade att vi inte kommer hem mer. De sade 'all right', säger Saddam Hissein.

Läs också: Tusentals flyr nya strider i Darfur

Nu har det gått snart två år och nyligen kom också beskedet om att lagets spelare får stanna i Sverige. Med uppehållstillstånden i ryggen berättar trion om dåtid, nutid och framtid.

– Vi blev väldigt glada när vi fick besked om att stanna, nu ligger livet öppet för oss. Livet i lägren har blivit mycket värre. Jag visste inget om Sverige men jag kände till Zlatan Ibrahimovic, säger Bichara Abderaman Khalil.

Läs också: "Inga resurser för att specialbehandla någon"

Vågbro center är hemmet nu. Liksom flyktinglägret en tillfällig plats, men killarna visar runt och säger att de lärt sig gilla vintern och snön. Kontrasten i vädret är förstås gigantisk, men det gäller också livsvillkoren. I Darfur har konflikten rasat mellan rebellgrupper, milis och regeringsstyrkor sedan 2003. Ett folkmord där 200 000 till 300 000 människor mist livet och satt miljoner människor i flyktingläger i Sudan och Tchad.

I rader av tält bodde runt 30 000 flyktingar i Bichara Abderaman Khalils och Saddam Hisseins läger, i Ismail Abdulrahmans omkring 18 000. I Söderhamns centralort bor runt 12 000 personer.

– Det kan vara en eller två personer i ett tält eller tio personer. Det beror på hur stor familjen är. Det är alltid väldigt varm i tälten, säger Bichara Abderaman Khalils.

I mer än tio år har de bott under sådana förhållanden, med lite skolgång, en del fotboll. Allt medan dödstalen har vuxit i Darfur.

– Som ung i lägren har man ingen chans att fortsätta studera. Det finns ingen väg vidare till universitet. Alla drömmar dör i lägren, säger Saddam Hissein.

Under senare tid har våldet eskalerat igen i det konfliktfyllda området och oron är stor för familjemedlemmar som finns kvar där. De tre vännerna berättar om våld, arresteringar och nervösa militärer. De hör regelbundet av sig till familjerna i Tchad.

– Vi försöker, men det är inte alltid vi får kontakt, säger Ismail Abdulrahman.

Däremot är det lättare att hålla koll på de forna lagkamraterna i Darfur United. Av lagets 13 spelare har elva stannat i Sverige, de flesta i Sundsvall, någon i Östersund, andra i Uppsalatrakten och Boden.

– Vi håller kontakten varje dag. På lördag ska vi träffas allihop på Norrberget, säger Saddam Hissein.

Läs också: Nyckel till gemenskap

Även om laget har spritts för vinden betyder fotbollen fortfarande mycket för trion i Vågbro. Kanske mer än någonsin. Skott, finter och gemenskap i Sandarne SIF sätter färg på dagar av grå väntan. På ID-kort, på egen bostad, på SFI-plats. Framtiden.

– Den blir bra. Jag vill fortsätta studera och när jag blir färdig så vill jag hjälpa till i flyktingläger i Tchad. Vi måste fortsätta berätta vad som händer där och fortsätta hjälpa, säger Saddam Hissein.

Äntligen! Nu finns Helahälsingland som app. Ladda ner här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons