Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt regn risk för översvämning

/

Regnet fortsätter att ösa ner, och trots att vattennivåerna inte är alarmerande finns risk för översvämning om skurarna håller i sig.

Annons

– Många mindre vattendrag och bäckar är mättade, säger John-Erik Jansson, chef för räddningstjänsten i södra Hälsingland.

Störtskurar, ihållande regn och skyfall har dominerat väderbilden de senaste dagarna. Räddningstjänsten nöjer sig med normal beredskap då vattenmängderna än så länge är normala.

– De större vattendragen som Ljusnan klarar av stora mängder. Men det har regnat mycket och marken kan inte samla upp allt vatten. Det kan bli problem om det fortsätter regna så kraftigt som det gjort, säger John-Erik Jansson.

Enligt SMHI har det regnat 57 millimeter hittills i juli i Söderhamn. Det är ungefär dubbelt mot det normala och regnrusket kommer troligtvis hålla i sig resten av veckan.

Potatisodlaren Lars-Åke Magnusson i Söderala är inte orolig för själva potatisskörden än, men hoppas på torrare dagar framöver.

– Potatis vill ha regn, men mycket mer än så här tål de inte. Skulle det komma 50 millimeter till finns det stor risk för översvämning. För oss är det bet är bara att avvakta nu, vädret är inget man kan styra över, säger han.

Mer läsning

Annons