Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt ja till satsning på långtidsarbetslösa

Projektet som ska få in långtidsarbetslösa på arbetsmarknaden får grönt ljus. Kommunstyrelsen i Söderhamn sade ja till fortsatt finansiering av 50-jobben (tidigare 100-jobben). Beslutet ska också tas i kommunfullmäktige.

Annons

Samarbetsprojektet mellan Arbetsförmedlingen, Resurscentrum och socialförvaltningen startades 2009 och fram till 2013 hade 257 personer fått ett arbete och därmed kvalificerat sig för a-kassa och andra trygghetssystem. Arbetsmarknadsprojektet riktas till långtidsarbetslösa och har tidigare kallats Arbete i stället för försörjningsstöd eller 100-jobben. Nu handlar det inte om att skapa 100 jobb genom åtgärder, utan 50, men projektet är i stort detsamma.

Läs mer: Mer pengar till långtidsarbetslösa

Nu har kommunstyrelsen beslutat att säga ja till 50 årsplatser under perioden 2016-2019.

– Det här har varit en framgångsrik modell. Både ekonomiskt, men framförallt mänskligt för de som står långt bort från a-marknaden. Den enda justeringen vi gjorde från förslaget var att vi tog bort stycket om vilka som ska prioriteras i satsningen. Den prioriteringen tycker vi i stället att arbetsmarknads- och socialnämnden ska göra själva, säger Maria Lind (S) förste vice ordförande i kommunstyrelsen.

Läs mer: Projektet som ger mänskliga vinster

Kommunstyrelsen säger också ja till att arbetsmarknads- och socialnämnden får en tillfällig ramökning på 4 800 00 kronor under samma period. Finansieringen ska ske med kommunens eget kapital och 50-jobben ska vända sig till personer som uppbär försörjningsstöd på grund av arbetslöshet.

– Det är ett sosseförslag, men ett riktigt bra sådant. Jag var den enda som tyckte att skulle behålla prioriteringen kvar. Jag tycker att vi ska våga prioritera eftersom det finns en hög arbetslöshet bland unga och utrikesfödda. Men det blev ändå ett bra beslut, säger Magnus Svensson (C) oppositionsråd i kommunstyrelsen.

Läs också: Snabbare väg till jobb genom samarbete

Nu går beslutet vidare till kommunfullmäktige i Söderhamn.

Mer läsning

Annons