Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortfarande oklart om vinstdrivande företag kan anlitas som gode män i Söderhamn

/
  • Lisbeth Karlsson är starkt kritisk till att Söderhamns kommun anlitar vinstdrivande företag som gode män och förvaltare.

Söderhamn är en av de kommuner som använder sig av det vinstdrivande företaget Optio för uppdrag som god man och förvaltare.
Något som kommunens revisorer skulle granska lämpligheten i.
– Vi har träffat överförmyndarnämndens ordförande Mattias Benke och ska göra det igen, säger Nils Westling.

Annons

Det var i september som helahälsingland.se berättade att Söderhamn är en av de kommuner som använder sig av det vinstdrivande företaget Optio för uppdrag som god man och förvaltare. Detta är enligt Riksförbundet frivilliga samhällsarbetares, RFS, uppfattning lika med lagbrott.

Enligt dem ska uppdraget som god man eller förvaltare förordnas en man eller kvinna, vilket de menar framgår av föräldrabalken.

Läs också: "Kommunen bryter mot lagen"

Överförmyndarnämndens ordförande Mattias Benke (S) såg inget problem i detta eftersom företaget åtog sig de svåraste fallen som ingen annan ville ha. Att Optios två anställda delade på 85 uppdrag över hela landet och att de hade ett betydligt högre arvode såg han heller inte som något större bekymmer.

Kommunens revisorer var däremot inte lika övertygade och beslutade sig för att granska regelverket. Nils Westling som är ordförande för revisionskollegiet, menade också att det kunde bli en fråga för fullmäktige.

Läs också: En fråga för kommunfullmäktige

I dag säger han att de har fört samtal med Mattias Benke och kommit fram till att överförmyndarnämnden skulle få hösten och vintern på sig att se över sina rutiner.

– Därför har jag bokat in ett nytt möte efter nyår.

Däremot är inte Nils Westling lika övertygad längre om det är fel att använda sig av Optio eftersom det inte är företaget utan deras personal som anlitas för uppdrag.

– Det är personerna som har utsetts av tingsrätten till gode män eller förvaltare, alltså inte företaget. Och då hamnar man i ett litet annat läge. Vi har heller inte funnit att överförmyndarnämnden har överskridit budgeten på grund av att de använder sig av Optio, säger Nils Westling.

Läs också: Välkomnar en granskning

RFS ordförande Agneta Zedell har tidigare förklarat att hon är kritisk till de kommuner som använder sig av vinstdrivande företag och har länge försökt förmå länsstyrelserna att granska om det är lagligt, utan att ha kommit någon vart.

Hon är också starkt kritisk till att två anställda tillsammans har delat på 85 uppdrag runt om i landet.

– Det säger sig självt att de inte har möjlighet att utföra ett bra jobb. Det är därför politikerna måste ta ställning till om de tycker att det är värdefullt att använda sig av frivilliga eller om det ska startas företag som tar över verksamheten.

Själv vill Nils Westling och revisionskollegiet vänta till mötet som ska hållas med överförmyndarnämnden innan de tar någon ställning.

Lisbeth Karlsson är ordförande Söderhamns frivilliga samhällsarbetare, tidigare Godmanföreningen. Hon blir beklämd över Nils Westlings uppfattning.

– Då har revisorerna fortfarande inte förstått skillnaden. De här personerna är anställda av Optio, hur mycket pengar de får ut i lön är det ingen som har koll på eftersom deras arvoden går in i företaget. Dessutom innebär uppdraget som godman eller förvaltare att man personligen är skyldig att redovisa hur huvudmannens pengar har används till överförmyndarnämnden, säger Lisbeth Karlsson som även är ledamot i RFS förbundsstyrelse.

Hon tycker också synd om de personer – huvudmän – som tilldelats en förvaltare eller god man från Optio eftersom de tar ut ett betydligt högre arvode. Normalarvodet är lite drygt 9 000 kronor per uppdrag och år, medan Optio kan få upp till 30 000 kronor. Pengar som huvudmannen får betala själv när det finns betalningsförmåga.

– Då kan det bli väldigt dyrt för personen i fråga. Precis som Agneta Zedell säger är vi också kritiska till att de tar åt sig så många uppdrag. Förbundets uppfattning är att man kan ha max tio gode man och förvaltaruppdrag, säger Lisbeth Karlsson.

Ett annat problem för Optio är sekretessen, menar hon. Som god man får man inte berätta om en huvudmans ekonomi för någon annan. Där samlas all information i pärmar på kontoret.

– Sekretessreglerna är stenhårda. Det är bara den närmast anhörige som har rätt att få ta del av informationen. Jag förstår inte varför Nils Westling och de övriga inte inser att det här bara är ett sätt för Optio att ta sig förbi reglerna. Att det handlar om ren och skär affärsverksamhet.

Lisbeth Karssons förhoppning är nu att Söderhamns revisorer kommer fram till ett beslut som gagnar de frivilliga samhällsarbetarna som överförmyndarnämndens verksamhet bygger på.

Mer läsning

Annons