Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första sommaren med fiskeförbud

/

Gränsen för fiskeförbudet som infördes i höstas drogs rakt över Kalvhararna. Till årets säsong har sommargästerna tvingats anpassa sig och söka nya fiskeställen. Tidningen liftade till ön med Ulf Hedman för att se hur det har gått.

Annons

Under båtredan till ön pekar Ulf ut holmar som är fulla med skarvar. Det har blivit ännu vanligare syn.

– Skarvarna är skygga och lättstörda men nu finns det ingen som åker med båt härute. Det är en rubbning av ekosystemet och det kommer bli andra förändringar till följd av förbudet, tror Ulf Hedman.

Fiskeläget på Kalvhararna sträcker sig tillbaka till 1700-talet. Även om det inte längre finns några yrkesfiskare kvar så är traditionerna är starka. De flesta av stugorna ägs av släktingar till fiskare och under tiden de bor där fiskar de för husbehov.

Men de kan inte längre utnyttja fångstplatser som provats fram under generationer.

– Känslan av frihet påveraks av att inte kunna lägga nät var man vill, säger Örjan Tapper som har stuga på den västra sidan av huvudön.

De boende att traditionerna går förlorade under de fem åren som förbudet gäller. Man har förstått att det inte går att stoppa förbudet. Nu vill hamnföreningen istället mildra skadan.

– Hela förslaget kan man ha synpunkter på men det stora biten nu är att man inte bemödar sig om att ha dialog om gränserna. Vi vill att gränserna ska utgöras av uddar av öar istället för mitt över öar, säger Ulf Hedman.

Mer läsning

Annons