Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första båttvätten på gång i Söderhamn

/

Kommunens första båtbottentvätt ska etableras i vår. Kultur- och samhällsservicenämnden gav klartecken till Sandarne båtklubb som kommer att driva tvätten med start sommaren 2016.
– Det blir mindre gifter i miljön och båtägare kan spara pengar, säger Stig Nordgren (V) ordförande i nämnden.

Annons

Många fritidsbåtägare använder i dag giftig båtbottenfärg för att förhindra att havstulpaner eller vattenväxter växer fast på skrovet. Färgen kan spridas i hav, sjöar och på land och Havs- och vattenmyndigheten rekommenderar i stället båtbottentvättar. Nu är det klart att Sandarne båtklubb kommer att ta hand om driften av Söderhamns kommuns första båttvätt, efter ett beslut i kultur- och samhällsservicenämnden.

– För vår del är det positivt. Om det fungerar bra kommer vi på sikt slippa måla båtar med giftfärg och det är jättebra. Även om man har spolplatta under när man målar så rinner färgen av när man är ute och kör och det är inte bra för miljön, säger Christer Björs, styrelseordförande i klubben.

Läs också: Viktigt att tvätta bort havstulpaner

Kommunen ska ansvara för och bekosta tvätten samt provtagningar för att kontrollera miljöeffekterna. Att det blev just Sandarne båtklubb som får ansvaret för driften beror på klubbens strategiska läge, med närhet till farleder och andra båtklubbar och dessutom är klubben intresserad och har en gedigen verksamhet, enligt kommunen.

– Båttvättar är inte så vanligt än, men på väg uppåt i landet. Många hoppas att det ska fungera, men en del är lite skeptiska och så brukar det ju vara när det kommer något nytt, säger Christer Björs.

Läs också: Båtklubbsvakter upptäckte tjuv

En stationär borsttvätt av typen Boatwasher har valts efter en kommunal upphandling. Tvätten är till för både motorbåtar och segelbåtar som max är 14 meter långa, 4 meter breda eller 2 meter djupa. Och det rymmer nästan alla fritidsbåtar i kommunen, enligt Christer Björs. Klubben kommer nu att förbereda för att installera tvätten vid en brygga och medlemmar kommer sedan att utbildas för att kunna sköta tvätten på plats.

– Den ser ut och fungerar ungefär som en biltvätt fast upp och ner. Man drar båten över valsar som skrapar bort växterna, och under finns en uppsamlingsbassäng som tar hand om tvättresterna. Tanken är att man ska tvätta två gånger per år, dels när havstulpaner börjar växa och dels innan man tar upp den för vintern, säger Christer Björs.

Läs mer: Pengar till vattenvård

Kommunstyrelsen har tidigare anslagit 800 000 kronor till kultur- och samhällsservicenämnden för investeringen, inom ramen för inriktningsmålet En levande skärgård. Avtalet mellan kommunen och Sandarne båtklubb är treårigt och träder i kraft våren 2016 när båtsäsongen inleds.

Total driftskostnad för kommunen beräknas bli mellan 33 000 och 53 000 kronor per år, beroende på klubbens intäkter från tvättarna. Att tvätta sin båt kommer uppskattningsvis kosta runt 300-400 kronor och priset bestäms av kommunen och klubben inför varje säsong.

Läs mer: Gästhamnen i Skärså rustas

Mer läsning

Annons