Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försökte stjäla diesel – körde i diket efter 7 mils biljakt

/

En man i 30-årsåldern döms till villkorlig dom efter ett nattligt stöldförsök hos Sälls Åkeri i Ljusne.
Mannen kunde gripas cyklandes längs E4 efter en flera timmar lång polisjakt.

Annons

Det var en natt i slutet av augusti som en chaufför upptäckte flera obehöriga personer på åkeriområdet i Ljusne. Bredvid de uppställda lastbilarna stod dunkar och chauffören fattade snabbt misstankar om att det var en pågående dieselstöld.

Läs mer: Misstänkt dieseltjuv smet in i skogen – hittades cyklandes på E4

När en bil lämnade platsen tog chauffören därför upp jakten som stundtals gick i höga hastigheter genom Ljusne, Sandarne, Söderhamn och vidare mot Glössbo och Trönö. Under jakten ska föraren av den flyende bilen ha kört i fel körbana och varit nära att kollidera med mötande trafik.

Biljakten slutade till sist i diket sedan polisen, efter sju mil, kommit ikapp det flyende fordonet i höjd med Lindefallet, söder om Hudiksvall.

Men för den då misstänkte dieseltjuven slutade inte flykten där. Efter att ha tagit sig ur det dikeskörda fordonet sprang mannen nämligen från platsen och vidare in i skogen.

Läs mer: Mobiltelefon kan avslöja misstänkt dieseltjuv

Sökandet efter den misstänkte tjuven pågick i flera timmar och till sist kunde mannen gripas några kilometer norr om Söderhamn. Han upptäcktes då på en stulen cykel längs E4.

Mannen, som är i 30-årsåldern, har nekat till att ha kört flyktbilen eller att ha gjort sig skyldig till stöldförsök hos åkeriet. I polisförhör har han i stället menat att han blivit medlurad av två andra män i tron om att de skulle bogsera en bil.

Nu har fallet avgjorts i Hudiksvalls tingsrätt.

Läs också: Sälls åkeri kan ta över Latexiafabriken

Rätten finner att mannens berättelser är osannolika och mest liknar efterhandskonstruktioner. Att mannens mobiltelefon dessutom hittades i den dikeskörda bilen tillsammans med vittnesuppgifterna gör att rätten finner honom skyldig till försök till stöld, egenmäktigt förfarande och vårdslöshet i trafik. Han döms därför till villkorlig dom.

Då mannen har suttit frihetsberövad sedan händelsen anser rätten att straffet inte bör kompletteras med böter. Han ska däremot betala skadestånd till åkeriet med 2 560 kronor för de reparationskostnader som uppstått samt 800 kronor till Brottsofferfonden.

Läs också: Misstänkt dieseltjuv döms efter vansinnesfärd

Mer läsning

Annons