Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förskollärare vill se mindre barngrupper: "Svårt att utföra sitt uppdrag nu"

/
  • Marie Ingvarsson och Linda Martinsson jobbar som förskollärare på Klossdammen och skulle gärna se mindre barngrupper. De säger att verksamheten inte alltid kan fullfölja uppdraget med dagens stora barngrupper.

Förskolor i Söderhamns kommun har en bit kvar till Skolverkets riktlinjer om barngruppernas storlek. Frågan är inte prioriterad av politiker men bland pedagogerna pratas det om situationen.
– Det är en het potatis. Vi hoppas kommunen tar till sig så att det blir förändring, säger Linda Martinsson, som jobbar på Klossdammens förskola.

Annons

Skolverkets nya riktmärken säger sex till tolv barn för grupper av 1-3-åringar och nio till 15 barn för 4-5-åringar. På Klossdammens förskola finns i dag 17 barn i de yngsta grupperna och 22 i de äldsta.

En bra bit ned till riktmärkena, konstaterar Linda Martinsson och Marie Ingvarsson, pedagoger i en avdelning av 1-3-åringar.

– Vi har ju en läroplan som vi ska följa också och vi försöker så gott det går, men det funkar inte alltid när vi är fulla styrkor. Ibland när det är sjukdomar och många hemma känner man att så här skulle det kunna vara, säger Linda Martinsson.

Läs också: Nya riktlinjer från Skolverket – men mindre barngrupper inte prioriterat: "Vi har satsat på personaltätheten"

Pedagogerna berättar att de känner frustration att inte räcka till och att många kollegor känner likadant. När 15-timmarsregeln slopades i kommunen så blev läget än mer pressat. Vistelsetiden ökade bland barnen och planeringstiden naggades för pedagogerna.

– Ibland slår man knut på sig själv för man vet vad vårt uppdrag är, men det är svårt att få till det. Om man ska utföra pedagogiskt arbete måste man ju planera också, säger Marie Ingvarsson.

Hur upplever ni att verksamheten är när barngrupperna är stora?

– Jag kan uppleva att det är mer förvaring än pedagogisk verksamhet. Det blir frustration bland oss när vi inte kan utföra uppdraget. Blir det för mycket så tar vi helt enkelt och går utomhus där utrymmet är större, säger Linda Martinsson.

Både Linda Martinsson och Marie Ingvarsson är anställda i den satsning Söderhamns kommun gjort för att öka personaltätheten i förskolorna. Nu hoppas de att ansvariga politiker ska rikta en satsning mot mindre barngrupper också.

– Fler huvuden med personal gör det inte bättre, färre barn i varje grupp däremot, säger Marie Ingvarson.

Läs också: Planer på att bygga ny förskola i Söderhamn - oklart var den ska ligga

Att kommunen ska söka de statliga pengar som satts av för att minska barngruppernas storlek är självklart, tycker de båda pedagogerna.

– Absolut. Det är brist på förskollärare och svårt att rekrytera. Får man igenom de här riktlinjerna så kanske det blir mer lockande att utbilda sig, säger Linda Martinsson.

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons