Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förskolan läcker som ett såll

/

För två år sedan renoverades Ljusne förskola – nu läcker det som ett såll.
Vattnet sipprar efter väggar, fönster och golv. Barnens ateljé har fått stängas på grund av allt vatten. Personalrummet skulle behöva bommas igen även det men då har de anställda ingenstans att ta vägen.

Annons

Hösten 2008 flyttade Ljusne förskola med 76 barn in i nyrenoverade lokaler intill Stenbergaskolan.

Inuti var allting tip top, möbler, utrymmen, utrustning. Men det fanns en doft av unken källarlokal i vissa rum redan då, enligt personalen.

Samma vinter började förskolan få problem med fukt och personalen slog larm till tekniska kontoret.

Vissa åtgärder vidtogs men nu går det nämligen inte att blunda för problemet längre.

Vattnet sipprar från taket och tränger in mellan tapeter och väggar. Hinkarna är många och har placerats ut i alla utrymmen i ett försök att dämpa skadorna.

- I personalrummet går det knappt att vistas, men det är vi tvungna att göra ändå eftersom vi inte har någon annanstans att ta vägen, säger skyddsombudet Karin Syrén.

Ateljén har de däremot bommat, där får inte barnen vistas längre.

Just nu finns två företag på plats för att skotta bort allt snö från taket och tina upp hängrännorna som är fyllda av is. Det är där problemet sitter. När vattnet inte har någonstans att ta vägen tränger det ner genom tak och väggar.

Någon tanke på att utrymma lokalerna finns det dock inte i dagsläget. Enligt områdeschef Johnny Thronsson har tekniska förvaltningen lovat att problematiken ska åtgärdas snabbt.

Lars Stål är fastighetschef i Söderhamns kommun.

- Jag har pratat med dem som jobbar där ute och förstått att det är besvärligt. Just nu skottas taket av för att begränsa skadorna. Det gäller att snabbt stoppa inflödet av vatten och få lokalerna torra. Först därefter kan vi besluta vilka åtgärder som ska vidtas.

Mer läsning

Annons