Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forskning om adhd planeras i Söderhamn

/
  • Professor Bo von Scheele och rektor Erik Björk vill samarbeta för att hitta nya metoder som hjälper barn med adhd.

Professor Bo von Scheele är kritisk mot att läkemedel ensidigt används för att behandla adhd.

Rektor Erik Björk vill nu dra igång ett unikt forskningsprojekt i Söderhamns skolor för att se om andra metoder kan hjälpa barn med problemen.

Annons

Bo von Scheele, som driver Stressmedicine AB i Söderhamn och Svenskt Centrum för stressmedicin, ser adhd som ett stress- och livsstilsrelaterat problem.

– Det behöver forskas mycket mer. Man har inte kunnat visa att det beror på något medfött eller någon obalans i hjärnans signalsubstanser.

Erik Björk konstaterar att adhd-mediciner bara hjälper så länge man äter dem och det är osäkert vilka biverkningar de kan ge längre fram i livet. Det finns studier som tyder på medicinerna ökar risken för demens och demensen kommer tidigare än annars.

Erik Björk hoppas att det går att hitta andra verktyg som barnen kan ha användning för hela livet. Slår det väl ut kanske skolfolk från hela Sverige kan komma till Söderhamn för att lära, tänker han.

Andningsträning är en del av Bo von Scheeles behandling för andra stresspatienter. Efter tillräckligt mycket träning fungerar det automatiskt.

Erik Björk vill nu se om det tillsammans med minnesträning kan hjälpa barnen med adhd. Bo von Scheele har en metod för att mäta förändring i hjärtverksamheten, vilket kan visa om metoden har effekt.

Nu söker Erik Björk pengar från olika håll för projektet. En annan förutsättning är att det finns specialpedagoger som tror på idén. De ska tillsammans med eleverna vara med och utveckla metoden.

– En pilotstudie med kanske tio elever gör vi även om vi inte får pengar. Resultat från en sådan kan ju vara det som behövs för att få pengar till en större studie, säger Bo von Scheele.

Mer läsning

Annons