Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försenad men hyfsad skörd

/
  • Per-Erik Karlsson ser ljust på årets skörd, trots den dåliga sommaren. Han är till skillnad från många andra spannmålsodlare inte helt beroende av intäkterna från odlingen, eftersom han jobbar som undersköterska på deltid.
  • När kornen är stenhård är sädeslagen redo att tröskas. Om någon vecka är det dags i Söderhamn.
  • Söderhamnaren Per-Erik Karlsson har drivit vidare familjens gård, och odlar både hö, havre och korn. Han har får och höns.
  • För Per-Erik Karlsson har det varit tufft att passa in tröskning så fort regnet tagit uppehåll. Han har mot alla odds redan lyckats fylla tre lador med höbalar.

Efter en oroväckande lång regnperiod såg det ut mörkt ut för säsongens skörd. Men den sista sommarvärmen räddar Hälsinglands spannmålsodlare.

Annons

Uppvuxen bland mjölkkor och traktorer var det svårt för söderhamnssonen att låta bli att gå i faderns fotspår. Per-Erik Karlsson varvar bondearbetet i Herrkil med ett undersköterskejobb på Åsgården i Söderhamn. För honom är inte skörderesultatet en överlevnadsfråga, eftersom han har en annan garanterad inkomst. Men han förstår oron hos de lokala storproducenterna.

– Man står ju helt och hållet under naturens makt. En sådan här sommar går att ta sig igenom, man får försöka se det positivt, säger han och rycker loss ett kornax.

Per-Erik Karlsson trycker sönder ett korn i handen. Än är stråsäden rätt mjuk. Skörden är väldigt sen i år på grund av kylan, berättar han. Först när det knappt går att bita igenom de små axen vet man att det är färdigt, och då gäller det att vara snabb. Om solen och spannmålet tillåter är det dags för tröskning om någon vecka.

– Man får nästan sitta på vakt, och sedan är det bara att kasta sig ut när chansen finns. För mig har det varit svårt på grund av jobbet och sådär, säger Per-Erik Karlsson.

Även om det inte blir någon jättevinst för Per-Erik Karlsson innebär spannmålet ett betydelsefullt tillskott i kassan, framför allt till den egna gården. Mycket av höet som odlas blir foder till hans får. Resten säljs till hästägare. Havren och kornet däremot går raka vägen till silon i Stugsund.

Största farhågan är att skörden lägger sig ned. Om så skulle ske blir fältet väldigt svårt att tröska.

– Om det då får ligga för länge börjar det i värsta fall gro nytt. Då är det absolut inget att använda, berättar Per-Erik Karlsson.

Samtidigt är utmaningen en del av charmen med spannmålsodling, tycker Per-Erik Karlsson.

– Tjusningen sitter lite i att det inte går att förutsäga något. Det blir till en livsstil, säger han.

Mer läsning

Annons