Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Församlingar byter namn – bjuder in till öppet hus

/
  • Teta Backlund är pastor i Söderhamns missionsförsamling, en av tre församlingar i kommunen som byter namn till Equmeniakyrkan.

Missionsförsamlingarna i Söderhamn, Söderala-Mo och Skog byter namn till Equmeniakyrkan. Det firar Söderala-Mo med öppet hus och tårtkalas i missionskyrkan i Mohed lördag den 14 november.

Annons

2011 bildades Equmeniakyrkan genom att de tre frikyrkosamfunden Missionskyrkan, Baptistsamfundet och Metodistkyrkan gick samman. Nu väljer missionsförsamlingarna i Söderhamn, Skog och Söderala-Mo att markera sin tillhörighet genom att byta namn till Equmeniakyrkan.

För Söderala-Mos del innebär det att församlingen, med ett 60-tal medlemmar, byter namn till Equmeniakyrkan Mohed och tar ett steg mot ökad samverkan med andra kyrkliga samfund.

– Just i Mohed har vi valt att fira namnbytet med öppet hus i missionskyrkan på lördag och vi har bjudit in folk från bygden. Det blir både en ceremoni och historik av bygdehistorikern Lennart Sandström, samt tårtkalas och musik av Ulrika Zettersten och Tomas Jutterström, säger Lennart Renöfält.

Han är inte bara medlem i tidigare Söderala-Mo missionsförsamling utan även regional kyrkoledare i Equmeniakyrkan. Det motsvarar befattningen som biskop inom Svenska Kyrkan.

Lennart Renöfält har kontor i Gävle men arbetar tillsammans med 125 församlingar från Norduppland till Östersund och Örnsköldsvik.

– Det är ingen ny församling som har flyttat in i Mohed, utan det är den gamla församlingen men med en ny logotyp och ett nytt namn, betonar han.

Söderhamns missionsförsamling firade namnbytet, till Equmeniakyrkan Söderhamn, redan i september när beslutet togs. Det blir dock ytterligare ett firande för församlingens 123 medlemmar när den nya skylten kommer upp på fasaden.

– Det betyder på ett sätt en ny identitet. Sen tar det tid att arbeta in en ny identitet. Men det handlar om vår framtid, en framtid som är gemensam med två andra kyrkor (metodist och baptist), säger Teta Backlund, pastor i före detta Söderhamns missionsförsamling.

Hon framhåller att församlingen samarbetade med andra samfund även innan sammanslagningen i Equmeniakyrkan. Teta Backlund nämner gemensamma gudstjänster och korsvandring genom Söderhamn på skärtorsdagen som några exempel.

– Det känns som rätt steg att ta med samarbetet. Det ger anledning att fundera över hur vi tänker teologiskt. Vi är inte så olika i våra uppfattningar och det är nyttigt att se, säger Teta Backlund.

I slutet av januari tar även missionsförsamlingen i Skog det slutgiltiga beslutet om namnbyte. Allt tyder på att de tar det nya namnet Equmeniakyrkan Skog, efter att ett församlingsmöte under hösten sagt ja.

– Då blir det firande även för oss. Vi har bjudit in Ockelbo manskör, säger Carin Gisslén-Schönning, ordförande för ungdomsverksamheten i Skog.

Skogs missionsförsamling bildades 1878 och har i dag ett 20-tal medlemmar. Det finns en timanställd diakon och verksamheten drivs tack vare ett tidigare arv, församlingsmedlemmarnas gåvor och ett stöd från den rikstäckande gemensamma Equmeniakyrkan.

Församlingen (som täcker Skog-Holmsveden) jobbar redan mycket över kyrkogränserna. Namnet Equmenia (som betyder kyrkligt samarbete) blir därmed symboliskt för deras verksamhet.

– Vi samverkar mycket med Svenska Kyrkan i Skog. Vi har gemensamma familjegudstjänster och vi firar bland annat påsk och Kristi himmelfärd tillsammans. Och på söndag (den 15 november) kommer eritreansk-ortodoxa kyrkan i Söderhamn att berätta om sin verksamhet, säger Carin Gisslén-Schönning.

Mer läsning

Annons