Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagare: Kork är bättre än bark

Ett företag säger att kork är bättre än bark när det gäller att sanera råtallolja.

Annons

Thomas Odell driver De facto purum, ett företag som säljer en speciell kork som kan användas för att sanera olika typer av olja.

Korken är termiskt behandlad, alltså upphettad, och dessutom väldigt hydrofob, vilket betyder att den stöter ifrån sig vatten men gillar fett. Därför suger den till sig oljor på ett effektivt sätt.

Thomas Odell säger att hans företag har tillgång till en biokemist som varit med och testat råtalloljans egenskaper och jämfört med bark.

Testerna visade att korken på många sätt är överlägsen barken när det gäller att suga upp råtalloljan, menar Thomas Odell.

- Tallolja löser upp barken, men oljan ligger kvar. Vi har konstaterat att korken suger fast oljan och du kan plocka upp den.

Direkt efter oljekatastrofen i Sandarne den 20 december försökte Thomas Odell få presentera korken för kommunen. Men han säger att han inte fick en chans.

- Jag försökte få göra ett jämförande test på bara några kvadratmeter med råtallolja, men fick nej.

Thomas Odell säger att det är självklart att han som företagare har ett kommersiellt intresse i att få sälja produkten, men han hade önskat att kommunen hade varit mer öppen.

- Det är frustrerande.

Lars Stål, teknisk chef vid kommunen, säger att kommunen visst har tittat på vad Thomas Odell haft att erbjuda.

- När han var och förevisade sin produkt på räddningstjänsten så fanns det folk från saneringsgruppen med där. Jag har en påse av hans bark här på kontoret som bevis.

Nu valde kommunen att inte köpa in någon kork, utan man har följt de råd som sakkunniga vid Oljejouren gett. Olika sorters bark och cellulosa används i saneringsarbetet.

- Barkens egenskaper är önskvärda och tillräckliga, säger Lars Stål.

Mer läsning

Annons