Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föreslog nedläggning av minst tre skolor

Två år har gått sedan barn- och utbildningsnämnden beställde en utredning om skolan. Förslaget att lägga ner flera skolor möttes av stort motstånd och den dåvarande nämnden beslutade att skjuta fram alla eventuella beslut till efter valet 2014.

Annons

Allting började två år innan valet, när kommunfullmäktige ville göra en lokalutredning för skolan. Antal elever minskade, lokalerna var för stora, lärarna för få och resultaten för dåliga.

Läs mer: "Det kommer oavsett att bli jättetungt de här åren"

I utredningen, som kom i oktober 2013 och kostade 280 000 kronor, föreslogs tre alternativ – alla innebar centralisering och förtätning för att minska lokalytorna. De tre förslagen innefattade att lägga ner skolorna i Trönö, Mo och Stråtjära. Trönö skola skulle slås ihop med Vågbroskolan och eleverna i Mo och Stråtjära kunde flyttas till Bergvik.

Läs mer: Hur många skolor behöver Söderhamn?

Samtliga alternativ sa också att Stentägten och Östra skolan skulle läggas ner, och att de fyra högstadieskolorna skulle bli färre och att deras elever istället skulle flyttas till Staffangymnasiets lokaler.

Totalt räknade man med ett tapp på 227 elever fram till år 2020. Samtidigt kom utredningen fram till att det skulle kosta 280 miljoner kronor att rusta upp lokalerna.

Läs mer: Tillbaka på ruta ett

Den 22 januari förra året hade barn- och utbildningsnämnden ett strategimöte där man skulle ta fram ett första förslag. Men beslutet blev att lägga frågan om nedläggningarna på is. Nämnden hade inga egna förslag och tog heller inga initiativ till att göra en egen utredning. I stället lämnade man över frågan till den nya nämnden, som tillträdde efter valet.

Sedan dess har inget konkret sagts om skolsituationen.

Mer läsning

Annons