Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föreningslivet får pengar

– Söderhamns kommun är generös mot föreningarna, för vi tycker att det är viktigt, säger Magnus Svensson (C), ordförande i kultur- och samhällsutvecklingsnämnden.
Dessutom satsas pengar på att sänka elförbrukningen för föreningarna.

Annons

Exakt hur mycket pengar kommunen lägger på föreningslivet är omöjligt att säga.

– Men i stort kan vi säga att det rör sig om tio miljoner kronor, säger Magnus Svensson.

Just nu känns det extra viktigt att hjälpa föreningar att sänka lokalkostnaderna.

– Som alla andra har de drabbats av extremt höga elräkningar den här vintern, säger Magnus Svensson.

Under måndagen beslutade kultur- och samhällsutvecklingsnämnden att avsätta 270 000 kronor årligen som investeringsbidrag till föreningar med egna anläggningar samt ytterligare 30 000 kronor för energibesparande åtgärder.

– Det kan handla om att tilläggsisolera ett tak, sätta in en luftvärmepump, byta till lågenergilampor och byta gammal elslukande apparater, säger Magnus Svensson.

Dessutom fördelades pengar till kulturföreningarna och studieförbunden.

Studieförbunden får sammanlagt 1,86 miljoner kronor för 2010 samt 270 000 kronor för barn- och ungdomsverksamhet. Bidragen ligger på samma nivå som förra året.

Samma sak gäller för de 28 kulturföreningarna som har ansökt om verksamhetsbidrag. Inga bidrag har sänkts – däremot har några fått lite mer. Dit här Alir Wind Band, Mo hembygdsförening, Sandarne Kultur- och Historiska förening, Söderhamns Filmstudie, Teaterföreningen, Jazzklubben och Kammarmusikföreningen. Och Klaverens hus får behålla sitt bidrag på 300 000 kronor i år.

Mer läsning

Annons