Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förändringar i Söderhamns snöröjning – kan ta längre tid att få snöröjt

/

I vinter drar den nya snöröjningsmodellen i gång i Söderhamns kommun och en rad förändringar väntar. Större områden kan innebära senare röjning och nu har kommunen avtal med en enda entreprenör som ska ansvara för nästan hela arbetet.
– Jag hoppas på en snäll första snösväng och att folk har överseende i början, säger Karina Nylander, gatuansvarig i kommunen.

Annons

I våras ritades förutsättningarna om för snöröjningen i Söderhamns kommun. Då skrev kommunen ett nytt avtal med en enda entreprenör, Söderhamns byggröjning AB, som hade vunnit upphandlingen.

Läs mer: Nytt avtal om snöröjning väckte debatt

Tidigare hade kommunen separata avtal med 38 entreprenörer och Karina Nylander på tekniska förvaltningen hade oftast arbetsledarjouren och gjorde bedömningen om snöröjning eller halkbekämpning behövdes. Det nya avtalet innebär att hon lämnar över jouren på kvällar, nätter och helger till Söderhamns byggröjning.

– Jag hoppas att allmänheten har lite överseende i början. Det är nya röjare som har hand om större områden på vissa håll, så det kommer nog att bli en inkörningsperiod. Många är vana vid att allt är snöröjt och klart när de ska till jobbet klockan sju, men så kommer det inte bli för alla, säger hon.

Läs mer: Hemtjänsten kritiserar snöröjningen

I kommunen har 38 områden i de gamla snöröjningskartorna ritats om till 29, vilket innebär att de blir större till ytan och att färre maskiner krävs samtidigt.

– Det är svårt att säga hur stor skillnad det verkligen kommer att bli i praktiken. Det får den första snösvängen visa, säger Karina Nylander.

Läs mer: Tvistar om brister i upphandling

Snöröjningen har varit en tung utgiftspost i den kommunala budgeten och hur mycket den kommer att kosta i praktiken denna vinter är svårt att säga på förhand. Varje maskin får 60 000 kronor i beredskapsersättning per vinter, budgeten baseras på 14 snösvängar, alltså 2 500 arbetstimmar, och sedan drar man av eller lägger på kostnad beroende på hur vädret blir. Söderhamns byggröjning kostar 958 kronor i timmen för kommunen, vilket är 12 procent dyrare än det gamla snittet. Men totalt sett har ändå de fasta kostnaderna beräknats minska med 1,3 miljoner per säsong för kommunen tack vare att färre personer får beredskapsersättning.

Läs mer: Kriget om snöröjningen

Karina berättar att den gamla modellen har kritiserats bland annat eftersom kommunen både var beställare och utförare. Med det nya avtalet undviker man detta – på dagtid. Men på kvällar och helger är det entreprenören som beställer och utför snöröjningen.

– Jag var skeptisk till en början. Det blir ju samma problem, bara det att nu är det ett företag som gör bedömningen, säger Karina Nylander.

Läs också: Insnöat om snöröjning

Innan övergången till det nya avtalet var många snöröjare oroliga över att gå miste om sina uppdrag, både bland kommunens egna anställda och de entreprenörer som kommunen hade avtal med. Men Karina Nylander berättar att en del detaljer har ändrats sedan avtalet skrevs mellan Söderhamns byggröjning och kommunen i våras. Kommunen var från början indelad in 24 områden, men utökades senare till 29 och nu ska kommunens egen personal ändå ha fortsatt snöröjningsansvar för tre områden. Totalt kommer 30 maskiner att vara ute och snöröja, varav tre är kommunens, berättar Karina Nylander.

– Vi kommer att ha kvar vår väghyvel på de stora infartsvägarna som Brädgårdsgatan och Vågbrovägen till exempel. Vi kommer även köra med en följetraktor som samlar upp all snö efteråt. Vi kommer även att ha en saltbil ute, säger hon.

Läs också: Vad är det för märkligt med snöröjningen?

Nytt för i år är även tre väderstationer som nu finns utplacerade i Stråtjära, Vallvik och Kungsgården. Via dem ska man kunna avläsa snödjup och lufttemperatur. Kommunen leasar dem för sammanlagt 6 000 kronor per månad.

– De ersätter inte direkt en besiktning på plats, men man kan i alla fall få en hint om läget, säger Karina Nylander.

Läs också: Tack för bra snöröjning

Läs också: Perfekt snöröjning i Sandarne

Söderhamns kommun har tidigare fått gott betyg för snöröjningen från andra utomstående, enligt Karina Nylander. Hon tror att kvaliteten kommer att behållas även denna vinter.

– Ja. Vi har god kontakt med entreprenörerna, de är duktiga och vill verkligen jobba för att allt ska bli bra. Och om det kan bli besparingar för kommunen så är det bra, säger hon.

Läs mer om snöröjningen på kommunens hemsida här

Mer läsning

Annons