Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrar på stan: "Mycket hårdare klimat ute på gatan"

/
  • Föräldrar på stan nattvandrar varje vecka i Söderhamns centrum.
  • Föräldrar på stan stannar till utanför pub Winchester och pratar en stund med ordningsvakterna vid entrén. Än är kvällen ung och det är lite folk ute.
  • Lastgatan är en av de platserna som Föräldrar på stan har ett extra öga på.

Föräldrar på stan har varit ute på Söderhamns gator sedan 90-talet. Nu berättar de om ett allt hårdare klimat som växer fram bland ungdomarna. Enskilda knytnävsslagsmål har förvandlats till gängbråk – ibland med flaskor och knivar. Och drogerna, sexet och våldet kryper allt längre ner i åldrarna.

Annons

En doft av nybryggt kaffe sprider sig i föreningslokalen på Källgatan. Utanför har mörkret lagt sig, här inne samlas kvällens gäng från Föräldrar på stan för genomgång av nattvandringen. Jan Olsson, Tuula Högfeldt, Tina Mustonen, Jezzika Nordström och Elin Boberg sätter sig runt bordet. De flesta av dem är inte själva föräldrar, men vill göra vad de kan för att hjälpa ungdomar i Söderhamn. Och det finns ett stort behov.

– Det har blivit ett mycket hårdare klimat ute på gatan, säger Elin Boberg.

– Och en sak som oroar är att sexet, våldet och drogerna går ner i åldrarna också. Jag vet 11-12-åringar som håller på. Då undrar man vart världen är på väg, säger Jezzika Nordström.

För några år sedan kunde nattvandrarna gå fram för att medla vid bråk. Men nu har föreningens styrelse bestämt att det inte längre är säkert.

– Vi får inte och vågar inte längre. Vi ringer polisen i stället. Vi har inga befogenheter, vi är bara medmänniskor, säger Jan Olsson, som har nattvandrat i 13 år.

Läs också: Polisen: Ingen gängproblematik i Söderhamn

– Polisen och politiker säger att vi inte har några gäng i stan, men vi har sett att det har blivit mer gängbildningar. Tidigare var det kanske två som slogs, men nu kommer fler och fler och backar upp varandra. Då har man ingen chans. Nu använder man inte heller bara knytnävarna utan folk har med sig tillhyggen som flaskor eller kanske knivar. Det blir storbråk, säger Elin Boberg.

De kränger på sig de knallgula jackorna och kvällens första tur går genom stan mot Verkstäderna. De stannar till utanför pub Winchester och pratar en stund med ordningsvakterna vid entrén. Än är kvällen ung och det är lite folk ute.

Väl framme på Verkstäderna går de ett varv, hejar på personalen och ungdomarna vid pingisborden, och ser om någon vill snacka.

– Ungdomarna ska veta att vi finns ute när det behövs. Ibland vill de prata eller ha hjälp, kanske låna telefonen. Polisen vill de ju helst undvika, särskilt om de har druckit. Men till oss kan de komma ändå, säger Jezzika Nordström.

Efter Verkstäderna går de vidare tillbaka mot stan, ibland tar de en sväng nere vid ån, kollar ett extra varv i Stadsparken och längs bakgatorna. De kan sitt centrum och vet vilka ställen man bör hålla ett extra öga på: Willysgaraget, bakom Kalles gatukök, gamla Domustaket, och även Östra berget och Kvarnen är bara några av stans skymda och populära gömställen.

– Till exempel bakom Willys har många småtjejer och småkillar samlats. De kan ofta vara runt 13-14 år och jag har sett småtjejer utföra vissa saker på äldre killar som har köpt ut åt dem. Men om vi är där och stör och visar upp oss så blir de stressade och avbrutna om de håller på med något fuffens, säger Jan Olsson.

Läs också: Bättre belysning gav ökad trygghet

De säger alla att de har märkt en stor förändring bara det senaste året. De har själva blivit vittnen till bråk, narkotikaaffärer, misshandel, att minderåriga har haft sex, att äldre ungdomar köpt ut alkohol åt yngre samt att unga tjejer har utfört sexuella tjänster i utbyte mot berusningsmedel. De allt mer lättillgängliga drogerna gör situationen värre, menar de, och de har träffat på många unga som mår dåligt och självmedicinerar mot ångest.

Sedan något år tillbaka är Föräldrar på stan även ute på dagtid. Handeln med droger sker inte bara efter mörkrets inrott.

– Ibland är det så uppenbart, mitt på ljusa dagen. Mycket sker helt öppet nu, de bryr sig inte längre, säger Elin Boberg.

– Och mycket sker ju såklart bakom låsta dörrar. Men även om vi inte ser allt, så har vi öron och kontakter ute, säger Jezzika Nordström.

Läs mer: "Han finns kvar i våra hjärtan"

Knivbråket som ledde till att 18-årige söderhamnaren Yazan Alosh höggs ihjäl för några veckor sedan chockade hela stan. Men nattvandrarna är ändå inte helt överraskade över våldet den där kvällen.

– Man har lite gått och väntat på att någonting skulle hända. En del verkar tycka att det är lättare att slåss än att prata, säger Jezzika Nordström.

Nyligen startade Ung Vänster i Söderhamn konceptet Systrar på stan, de ska också nattvandra för en tryggare stad. Spontant tycker Föräldrar på stan att det är bra att fler vuxna syns ute på kvällarna.

Läs mer: ”Det känns inte bra att vi behövs”

Kvällens vandring fortsätter upp på bibliotekstaket. Däruppe är det tomt och tyst. Under gångbron från taket mot Kungsgatan visar Jan Olsson en springa på en halvmeter som är igenspikad med en träpanel.

– Där brukade de krypa in under bron och sitta och sniffa. Men inte nu längre, säger han.

Läs mer: "Det räcker med att en enda person känner sig tryggare"

Utanför krogarna börjar det fyllas på med folk i natten. Framåt 23-tiden tar Föräldrar på stan en kopp kaffe i föreningslokalen innan det är dags för nästa sväng. En lugn natt stannar de kvar till halv ett-tiden, men ibland till fyra-femtiden om det behövs.

– Om jag kan förändra för två av tio ungdomar så känner jag att jag har gjort ett bra jobb. Men sen när vi kommer tillbaka och hänger av oss de gula jackorna är det viktigt att också hänga av sig rollen. Det blir tungt att bära annars, säger Jan Olsson.

Mer läsning

Annons