Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkpartiet skriver allra flest motioner i Söderhamn

Kan du lova? Så inleddes frågorna som vi lät läsarna ställa till Söderhamns kommunpolitiker inför valet 2014. #kandulova blev en uppmärksammad succé både vad gäller antalet frågor som ställdes och svar som gavs från partierna.
Först tittade vi på vallöftena och nu tittar vi på vad politikerna själva drivit för frågor.

Annons

Motioner och interpellationer är ett effektivt sätt för partierna, och då främst för oppositionen, att sätta fokus på särskilda frågor eller förslag som de vill driva igenom. I Söderhamn är det Folkpartiet med sina 14 stycken som varit flitigast under året. Sverigedemokraterna har lämnat in två, vilket är minst av alla.

Läs mer: FP vill att alla kommunanställda får julklappar

Från valet förra året fram till september i år har 30 motioner och 17 interpellationer kommit in. Ämnena är spridda och handlar om allt från trafiksäkerhet till klimat och tillgänglighet.

Folkpartiet är det parti som lämnat in allra flest motioner och interpellationer sedan valet. Med sina två ledamöter Ingrid Backelin och Magnus Ludvigsson är de också ett av de minsta partierna i kommunfullmäktige.

– Vi i partigruppen känner att det finns mycket att jobba med. Vi har många idéer både lokalt och regionalt. Många vill mycket och då går det ganska lätt, säger Magnus Ludvigsson, gruppledare för Folkpartiet i Söderhamn.

Det är ett bra sätt för att kunna visa vad partiet vill menar han.

– Jag tycker att interpellationer är ett jättebra verktyg för att kunna ta en debatt, och det tror jag medborgarna har mycket för. De är tacksamma för att det finns ett allmänintresse för dem.

Tillsammans har partiet lämnat totalt 14 stycken. Ibland står flera namn på motionen eller interpellationen och några gånger har de lämnats in tillsammans med andra partier. En av dem var motionen om att införa valfrihet för omvårdnadstjänster. Den är en av de motioner Magnus Ludvigsson är mest nöjd med.

Läs mer: Valfriheten en vattendelare

– Den var viktig på så många sätt, mycket för att den visade att vi faktiskt kan få igenom något så viktigt. Men alla motioner känner man ju för. Annars är det motionen arbetskläderna inom omsorgen och den om språkvänner som jag är mest nöjd med.

Sverigedemokraterna har åtta mandat i kommunfullmäktige och är därmed det näst största partiet. De har inte lämnat någon motion men däremot två interpellationer under det gångna året och det är minst av alla.

Interpellationerna handlar om upprustning av Östra berget och upprustning av länsbanan mellan Söderhamn och Kilafors.

Sverigedemokraternas gruppledare Daniel Persson menar att orsakerna är flera. En av dem är att många av de invalda politikerna saknar tidigare erfarenhet.

– Nu har vi suttit i olika nämnder i snart tio månader, vissa har fått en helt ny erfarenhet och ett helt nytt synsätt.

Han berättar också att även om de inte skriver egna motioner eller interpellationer så lägger de ofta egna yrkanden och förslag till motioner som andra partier lämnat in. På så sätt tycker Daniel Persson att partiet ändå tar ett aktivt ställningstagande.

– Vi är med i olika beredningssamtal och där gör vi ett arbete som inte syns utåt där vi påpekar hur vi står i olika frågor. Vid skarpa förslag har vi kanske andra yrkanden.

Läs också: De små oppositionspartierna är flitigast i regionen

Budgeten som presenterades i augusti har också tagit upp mycket av partiets tid.

– Vi har fokuserat mycket på budgeten. Det som skiljer oss och koalitionen (Folkpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna) från Centerpartiet och Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet är att vi inte har arvoderade heltidspolitiker som kan arbeta med en budget på heltid. De har tillfälle att jobba med poltiken på ett annat sätt. Vi lade väldigt mycket tid på vår budget.

Kommer det att bli mer framöver?

– Vi kommer att arbeta fram olika förslag. Men vi vill ha bra underlag för bra motioner som är större och mer omfattande än de som läggs i dag för att tackla större problem än bara små frågor, säger Daniel Persson.

Läs också: Här finns alla frågor och svar från förra årets #kandulova

De har lämnat flest:

Magnus Ludvigsson (FP): 14

Ingrid Backelin (FP): 8

Magnus Svensson (C): 7

Antal under året:

C: 11

FP: 14

SPI: 4

M: 6

KD: 6

SD: 2

MP: 8

S: 3

V: 5

Motioner: 30*

Interpellationer: 17*

*Antalet avser motioner och interpellationer som lämnats in till och med september 2015.

De mest debatterade:

I slutet av januari i år lämnade Vänsterpartiet in en motion om att sänka politikerarvodena med 25 procent. Motionen kom bara några månader efter att kommunfullmäktige fattade beslutet om att höja arvodena så att det skulle ligga i linje med riksdagsledamöternas arvoden. När motionen togs upp i kommunfullmäktige under februari fick den dock avslag.

En annan motion under året som följts av stora diskussioner är den om kundval för omvårdnadstjänster. Den motionen lämnades in av Magnus Svensson (C), Viktor Wärnick (M), Roland Laurin (SPI), Magnus Ludvigsson (FP) och Olle Persson (KD). Kommunstyrelsen föreslog att säga nej till motionen, men med en knapp majoritet, 25-24, så antogs motionen.

Mer läsning

Annons