Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fokus på handikapp i personlig deckare

/

I sin fjärde bok är journalisten och författaren Joakim Westlund som mest personlig. Deckaren har han skrivit utifrån sina erfarenheter som journalist och ett liv som cp-skadad.

Annons

På Skärså julmarknad släpps Joakim Westlunds senaste bok; Skära, skära mage.

Bland grova våldsbrott och försvinnanden återfinns de gamla huvudpersonerna men där finns även en ny huvudperson, en CP-skadad regissör från länsteatern.

Boken inleds med att han läser för sina skådespelare ur John Steinbecks Möss och människor, scenen där Lennie knäcker nacken på godsägarens fru.

– Lennie har svårt att tygla sina krafter. Det har varit ett problem även för mig, att händerna ofrivilligt flugit iväg men också att jag tar i för mycket, säger Joakim Westlund som tränat och lärt sig behärska problemen.

Med sin senaste bok tror han att läsarna kan lära sig att se människan istället för handikappet.

– Man kan bli förblindad av beundran för dem som är handikappad. Jag tror det finns betydligt mer överseende med någon som är handikappad. Lite som att man inte får säga att invandraren är boven.

I boken har ett träningsinstitut, som använder sig av den även i verkligheten omdebatterade Petö-metoden öppnats på nedlagda flygflottiljen.

Flottiljen ligger strax utanför Rytterby, den fiktiva staden som delar så mycket med Söderhamn.

– Jag har aldrig porträtterat någon människa, däremot har jag plockat drag från olika människor, både kända och mindre kända. Därför blir det lite som Söderhamn ändå.

I de tidigare böckerna har flera händelser inspirerats av liknande händelser i verklighetens stad. Skära, skära mage är den bok i serien som är minst inspirerad av Söderhamn.

Men en femte bok skulle kunna hämta fler drag från den mörkare delen av Söderhamn.

– Det är väl en av anledningar till att jag funderar på att skriva en bok till. Det har ju hänt så mycket mer nu.

Mer läsning

Annons