Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera tomma punkter gör drogstrategin för i år utgår

/
  • Marcus Häggström är drogsamordnare i Söderhamns kommun.

Kommunstyrelsen skickade tillbaka den nya ANDT-strategin eftersom underlaget var tomt på flera punkter. Nu tar man nya tag och siktar på att ha en ny strategi på plats nästa år.

Annons

Under försommaren miste två unga människor i Söderhamn livet till följd av narkotika. Att ha en väl fungerande strategi för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken är en viktig del i att försöka komma tillrätta med problematiken.

Läs mer: Kraftig ökning av drogrelaterade dödsfall

Den nya strategin var tänkt att antas under hösten och togs därför upp under kommunstyrelsens senaste möte. Under mötet yrkade Isabel Hildén (V) på återremiss eftersom det inte fanns något skrivet på flera av punkterna. Hon fick medhåll av kommunstyrelsens ledamöter.

– Inför mötet resonerade vi om att det saknas tänkta insatser och uppföljningar i flera av de viktigaste punkterna. Vi måste jobba med det här, säger Sven-Erik Lindestam (S), kommunalråd.

Strategin som skulle ha sjösatts redan i år kommer därmed att utgå, eftersom tiden är för knapp. Den nya strategin kommer i stället att börja gälla för 2016-2020.

Läs mer: "Bilden av Söderhamn som knarkstad är inte rättvis"

Marcus Häggström, kommunens ungdomskoordinator och drogsamordnare, är den som har det huvudsakliga ansvaret för strategin. Han var inte med på kommunstyrelsens sammanträde men förklarar att det finns planer även för de tomma punkterna, som bland annat rör åtgärder för att för att minska antalet döda och att få färre personer att utveckla ett skadligt bruk eller beroende.

De åtgärderna finns i stället redovisade på andra ställen i dokumentet berättar Marcus Häggström. Vissa av insatserna ligger dessutom inom andra aktörers verksamhetsområde och är därmed inte i huvudsak kommunala.

– Det finns med i den nationella strategin även om man kan tänka sig lokala lösningar också, till exempel genom socialtjänstens verksamhet, säger Marcus Häggström.

Läs mer: "Inte hela sanningen"

Magnus Svensson (C), oppositionsråd, tycker det är bra att strategin skickas tillbaka.

– Kommunala dokument ska vara tydliga och strategin ska leva över en mandatperiod. Man ska kunna veta vad som gäller.

Dessutom menar han att det är relevant för politikerna att se om de tomma fälten innehåller något nytt, som nya insatser för minskad droganvändning eller bättre tillgänglighet till vård.

– Det är intressant att se om det finns något nytt sätt att arbeta på. Kanske nya åtgärder som skulle kunna få effekten att användningen minskar, säger Magnus Svensson.

Läs också:

"Jag tänkte, antingen överlever jag eller så dör jag"

På offensiven mot droger

Mer läsning

Annons