Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera nya hem för ensamkommande på kort tid i Söderhamn

/
  • Antalet hem för ensamkommande blir allt fler i kommunen. Rummet på bilden har inget att göra med verksamheterna som nämns i texten.

På kort tid har flera företag och privatpersoner ansökt om att få starta upp asylboenden, hem för ensamkommande minderåriga eller annan HVB-verksamhet i Söderhamn.

Annons

I Söderhamn har vårdbolaget Smart Future AB precis etablerat sig. På boendet bor i dag åtta ungdomar, och tanken är att det ska bli ännu fler. Man letar därför ytterligare personal i form av en boendeassistent och ett antal hantverkare och på sikt planerar man också att starta upp en utbildning för HVB-personal. Kontoret och mottagningen har bolaget på Björnen i centrala Söderhamn.

Läs mer: Kommunalrådet om situationen för ensamkommande: "Man måste skruva till systemet"

Bolaget har lämnat in en ansökan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, om att få bedriva HVB-verksamhet men de har ännu inte blivit godkända. Den typen av boende som de har i dag är ett så kallat stödboende, vilket är en ny boendeform som infördes vid årsskiftet, som gäller barn och ungdomar mellan 16-20 år.

Ett stödboende drivs tillsammans med en socialnämnd, och verksamheten sköts alltså i samarbete med en kommun. I det här fallet är det inte Söderhamn som är den ansvariga kommunen, även om verksamheten ligger där. För att få bedriva ett stödboende behövs också tillstånd från IVO. Tidningen har varit i kontakt med en representant för bolaget, som inte vill kommentera vilken kommun det är som man samarbetar med.

Kostnaden per ungdom och dag beräknas till 3 167 kronor.

Läs också: Mottagande av ensamkommande granskas

Även i Söderala är ett boende på gång, där företaget MW Holistic Solutions AB vill starta HVB-verksamhet för pojkar i åldern 16-20 år med begynnande missbruk eller kriminalitet. Bygg- och miljönämnden i Söderhamn har lämnat ett positivt förhandsbesked till företaget, men en fastighet i närheten har lämnat in ett yttrande där man är starkt kritiskt till planerna.

Grannarna anser bland annat att värdet på deras fastighet kommer att minska om det blir ett HVB-hem i huset bredvid.

– Vad vi ska pröva är ju lämplighet i att bedriva verksamheten där. Grannutlåtandet är inte sådant som vi ska pröva, säger Lillemor Svensson (S).

MW Holistic Solutions har också ansökt om tillstånd från IVO, men ännu inte fått grönt ljus.

I Ljusne startar ett nytt hem sin verksamhet den 1 februari. Där ska det bo 15 pojkar och det hemmet kommer att drivas tillsammans med Karlstad kommun.

Läs Sven-Erik Lindestams insändare: Fler kommuner måste ta ansvar för ensamkommande

Det finns även intresse från en annan person, som också vill starta upp verksamhet i Ljusne. En ansökan har kommit in till kommunen, men inga beslut har fattats än.

Därtill är ytterligare ett hem är på väg att komma i gång. Det ligger i centrala Söderhamn och personerna som driver det har lämnat in en ansökan om att bedriva det som ett HVB-hem. I dag drivs det dock som ett stödboende.

Den statliga ersättningen som kommunen får för varje ungdom som placeras i ett HVB-hem är på 1900 kronor per dygn. Ersättningen som boendena i sin tur vill ha av kommunen kan vara högre, kostnaden varierar men runt 4 000 kronor per dygn är inte ovanligt.

Under januari har det också blivit klart att det ska öppnas ett kommunalt HVB-hem. Det ska ligga i Kupan, Röda Korsets lokaler i Ljusne.

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons