Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler ställen kan få alkoholtilstånd

/
  • Från och med i sommar ska bland annat sushibarer ha chansen att beviljas utskänkningstillstånd. Det föreslår regeringen.

Till sommaren vill regeringen att fler ska kunna få tillstånd att sälja alkohol. Men förslagets utformning får kritik.

- Skrivningen är alldeles för otydlig, det kan bli olika bedömningar i olika städer, säger Bertil Enström (S), ordförande för Söderhamns socialnämnd.

Annons

I mars planerar regeringen att lämna in en proposition om en ny alkohollagstiftning. Går den igenom börjar den att gälla 1 juli 2010.

Problem har uppstått med en av punkterna i förslaget. Regeringens utredare föreslår att kraven på restauranger ska ändras när det gäller att beviljas alkoholtillstånd. I dagsläget krävs det att den som vill servera alkohol också säljer "lagad" mat. Med det nya systemet ändras kravet till "tillredd" mat. Denna ändring ska göras för att exempelvis sushibarer ska få chansen att få tillstånd. Men det gör också att en tydlig gräns blir svår att dra.

- Lagad mat har man ju alltid ansett att det ska vara varmt. Man kan ju i princip säga att en smörgås som man har brett är "tillredd". Då kan ju caféer också få det. Det är ett väldigt otydligt begrepp, säger Bertil Enström.

Han tror inte att lagen kommer att innebära någon stor förändring i Söderhamn.

- Det finns ju en risk att det poppar upp många nya ansökningar, men jag ser inga mängder med nya tillstånd, det gör jag inte, säger Bertil Enström.

Mer läsning

Annons