Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler ska kunna få mat levererad till dörren

/

I dag räknas Ljusne och Bergvik som tätorter vilket innebär att gamla och sjuka går miste om möjligheten att få mat levererat till dörren.
Nu vill omvårdnadsnämnden se ett nytt beslut om hemsändningsbidraget.

Annons

Den första september 2012 blev det tvärstopp för hemsändningsbidrag till personer som bodde mindre än två kilometer från en mataffär.

Orsaken var att kommunen fick bakläxa av länsstyrelsen. Hemsändningsbidraget som ingår i det statliga glesbygdsstödet, skulle enbart betalas ut till personer som bodde på landsbygden.

För handlarna och de föreningar som levererat mat till gamla och sjuka kom beskedet som en chock. Det sociala företaget Guldkanten i Bergvik med sina åtta anställda, var mycket nära en avveckling när de gick miste om 160 000 kronor. Nu överlevde företaget tack vare en anonym donation.

Från kommunens sida valde man att låta hemtjänsten ta över matleveranserna till gamla och sjuka som hade kortare än två kilometer till närmaste butik.

Samtidigt klubbade fullmäktige en ny varuförsörjningsplan där det definierades vad som var tätort och landsbygd och antalet områden som inte längre kunde få hemsändningsbidraget utökades.

Det är den som omvårdnadsnämnden nu vill ändra på.

De menar att Region Gävleborg som numera hanterar hemsändningsbidraget, inte har någon länsövergripande definition för vad som räknas till glesbygd och landsbygd utan att det är upp till kommunerna att avgöra detta. Därför vill de att kommunstyrelsen och kommunfullmäktige lyfter frågan ännu en gång.

– Vi tycker inte att det är relevant att kalla till exempel Ljusne och Bergvik för tätorter. För att fler butiker ska kunna utnyttja bidraget vill vi att kommunstyrelsen och fullmäktige utreder förutsättningarna igen, säger nämndens ordförande Katarina Hedberg (S).

Hon berättar att hemsändningsbidraget är riktat till butiker på landsbygden och att de i sin tur kan välja att lägga ut varuutkörningen på föreningar.

– En utökning av gles- och landsbygdsområden skulle innebära mer stöd till butikerna och öka servicen till de som bor där. Det skulle även innebära stöd till sysselsättning genom socialt företagande, säger Katarina Hedberg.

När det gäller sociala företag har nämnden även föreslagit att kommunstyrelsen ska utreda om ansvaret för det bidrag som är riktat till anställning av personal kan samlas under arbetsmarknads- och socialnämnden.

– Vi fördelar årligen ut ett bidrag till föreningar som genomför aktiviteter som leder till social gemenskap och trygghet för äldre och funktionshindrade. Men i de fall det innebär personalkostnader är vi tvungna att avslå eftersom föreningsbidraget inte syftar till att möjliggöra anställning eller försörjning. Det är därför som vi vill att kommunstyrelsen tittar på det här.

Katarina Hedberg säger att det är Guldkantens åsikter om föreningsbidraget som legat till grund för deras ställningstagande.

– Vi vill ju se fler sociala företag i kommunen och att landsbygden ska kunna leva vidare, säger hon.

Mer läsning

Annons