Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler bärplockare väntas i sommar

/

Bärsäsongen är snart här och i år väntas fler bärplockare än tidigare.

– Det finns risk att våra resurser inte räcker om det blir fler tältläger, säger Lars Stål, teknisk avdelningschef i Söderhamns kommun.

Annons

Fler och fler bärplockare lockas till Sverige, och Söderhamn är en av de mest populära kommunerna. Skogarna i Gävleborg har fyllts med mellan 1 000 och 1 500 plockare varav runt 500 har vistats i Söderhamn.

– Indikationer vi fått från polis och organisationer säger att det kommer blir avsevärt många fler i år, säger Lars Stål.

Det är framför allt antalet bärplockare från andra EU-länder som väntas bli fler i år. Bland annat från Bulgarien reser många för att söka bärlyckan i de svenska i skogarna.

– Själva bärplockningen är inget problem för kommunen, det är snarare en tillgång som sätter snurr på ekonomin. Problemet är nedskräpningen som tyvärr ofta blir en följd. Vi befarar att vi inte kommer hinna städa och att skräpet då kommer spridas, säger Lars Stål.

Allemansrätten gäller alla EU-medborgare, men den som skräpar ner efter sig riskerar att bli dömd för miljöbrott.

– Det kan bli väldigt mycket sopor i skogar och vid lägren. Vitvaror och utbrända bilar lämnas kvar. Latrinfrågan är inte heller löst utan man bajsar lite här och där, säger Lars Stål.

Trots att nedskräpningen ofta sker på privat mark är det kommunens ansvar att städa. Enligt Lars Stål betalar Söderhamns kommun ett par hundra tusen kronor per år i städkostnad efter tältlägren.

Mer läsning

Annons