Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fjorton personer på räddningstjänsten fick inte betalt för övertid: "Det här är ett stort fel"

/
  • Torbjörn Wannqvist är räddningschef och förbundschef på Kommunalförbundet Södra Hälsingland.
  • Magnus Nordenwall, ombudsman på Kommunal Mitt.

De visstidsanställda på räddningstjänsten i södra Hälsingland har inte fått rätt betalt för övertid, eller i flera fall inga pengar alls under flera års tid. Nu får fjorton personer dela på 650 000 kronor i ersättning. Samtidigt misstänker fackförbundet Kommunal att samma sak sker på fler håll i landet.

Annons

I november 2014 gjorde Kommunalarbetaren, som är fackförbundet Kommunals medlemstidning, en granskning av räddningstjänsten i Östersund. Där hade man märkt att vikarierna inom räddningstjänsten jobbat övertid utan att få rätt ersättning för det. Det ledde till en tvist mellan arbetsgivaren och facket och slutade med att 14 brandmän fick 565 000 kronor i retroaktiv övertidsersättning.

Läs också: Inget skadestånd efter snöröjningstvist – anställda får åka på resa i stället

Kort därefter fick Magnus Nordenwall, ombudsman på Kommunal Mitt, ett samtal från två av visstidarna på räddningstjänsten i södra Hälsingland.

Kommunal inledde en granskning, och Magnus Nordenwall upptäckte samma sak som man sett i Östersund, alltså att ersättningen för övertid har skötts fel. Några har inte fått någon övertidsersättning alls medan vissa fått vid ett par tillfällen.

– Vi hittade oegentligheter och frågetecken, och efter det har vi gjort en granskning långt bakåt och tittat och sett att de inte fått övertidsersättning för arbetet som de har gjort.

Det som arbetsgivaren, som är Kommunalförbundet Södra Hälsingland, och Kommunal har varit oense om handlar om hur man räknar på det så kallade heltidsmåttet och det som arbetsgivaren har gjort fel är att man inte har gett vikarier rätt till övertidsersättning. Men någon tvist blev det inte, i stället handlar det om en överläggning som avslutades i början av mars.

Läs också: Vissa hoppade i med fötterna före andra gjorde "bomben" – i iskallt vatten

Nu ska fjorton personer få dela på 650 000 kronor i retroaktiv ersättning i proportion till hur mycket övertid man gjort.

– Vi har tittat så långt tillbaka som när man bildade förbundet. En eller två personer hade obetald tid från 2009 och sedan har det bara ramlat på. Det här är ett stort fel, säger Magnus Nordenwall.

Är det ovanligt att det ser ut så här?

– Det är bara Östersund och södra Hälsingland som har blivit granskade och bägge har gjort fel. Det är anmärkningsvärt och det finns skäl till att granska fler inom mitt område. Vi diskuterar med förbundet nu, det kan vara en fråga som man ska lyfta större.

Har inte de anställda reagerat?

– Man tycker att de borde det, men som visstidsanställd och inom räddningstjänsten vill man jobba på och finnas tillgänglig. De har inte tänkt på att de har jobbat för mycket. Man är så glad att få jobba när man är visstid, så att man ska kunna få en fast anställning någon gång.

Läs också: Räddningstjänsten: "Djur vi räddar kan avlida ändå"

Torbjörn Wannqvist är räddningschef och förbundschef på KFSH. Han är nöjd med hur överläggningen föll ut.

– Överläggningen slutade ju i enighet, annars hade det blivit en tvist. Nu lägger vi det här bakom oss och går framåt, säger han.

Att det blev så här menar han egentligen inte har något med förbundet att göra.

– V har kört efter en praxis som vi alltid har gått efter. Det gjorde vi innan förbundet bildades också. Vi har tolkat avtalen för timanställda olika. Och då har vi haft olika åsikter om hur man ska räkna.

Mer läsning

Annons