Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finstämt när Söderhamns lucia kröntes i Ulrica Eleonora

/
  • Förra årets lucia kröner årets. Här tänder hon ljusen i Julia Brodéns krona.
  • Tre intensiva dagar väntar nu lucia och hennes följe.
  • Lucia, stjärngossar och tärnor, tillsammans gav de en försmak av julen.

Julia Brodén, så heter 2015 års lucia i Söderhamn.
Under söndagskvällen kröntes hon i Ulrika Eleonora kyrka. Tillsammans med sina tärnor och stjärngossar bjöd hon sedan på finstämd musik.

Annons

Under söndagen åkte eleverna i estetprogrammet, sju tjejer och sex killar, häst och vagn på gågatan fram till tribunen där årets lucia skulle utses.

Det blev Julia Brodén som fick det ädla uppdraget som ljusdrottning och tillsammans med de övriga framförde hon några av julens välkända sånger.

Läs också: Lucia och stjärngossar presenterar sig

Några timmar senare är det dags att göra entré i Ulrika Eleonora kyrka. Esteteleverna börjar med en välkomsthälsning som består av Bells are ringing av Jennings/Carpenter och Gott nytt år av Bo Kaspers orkester.

Sedan försvinner de ut för att iklä sig de vita klänningarna och röda banden. Allt medan killarna förvandlas till skönsjungande stjärngossar.

Läs också: Lucia, tärnor och stjärngossar tackar för sig

Innan kröningen berättar prästen Magnus Natander om allt gott Lucia gjorde när hon levde någon gång i slutet av 200-talet.

– Hon lyste upp mångas tillvaro när hon kom med mat och bröd till gruvarbetare i Italien. Nu är det på många sätt en mörk tid, på Mariagården tar vi emot människor som tvingats fly från sina hemländer. Det är därför jag åter igen tänker på Lucia som spred ljus och glädje. Vi behöver alla lära oss av henne och våga visa generositet och välkomnande, säger han.

Läs också: Julskyltningen i Söderhamn lockade många

Därefter är det 2014 års lucia, Elin Forslunds tur att kliva fram för att kröna årets. Ett efter ett tänder hon ljusen i Julia Brodéns krona.

Under ledning av musikläraren Jenny Massana sjunger de sedan både gamla och nyare julsånger. Vackert och samstämt.

Nu väntar några intensiva dagar för lucia och hennes följe. Den 10 december börjar lussandet som kommer att pågå i tre dagar. Runt 30 äldreboenden, offentliga platser och företag ska de hinna med att besöka.

Pengarna som samlas går som vanligt till välgörenhet. Odd Fellow köper matkassar som sedan skänks till behövande i kommunen genom Svenska kyrkans diakoni. De räcker ut en hjälpande hand, precis som Lucia gjorde.

Här ser du alla lucior från 1940-2013

Mer läsning

Annons