Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finstämd musik i Ljusne kyrka

/
  • Dragspelssällskapet utanför Ljusne kyrka. Kvartetten består av Johan Jutterström från Söderhamn, Wille Broman, Alexander Zethson och Linda Olah.

Vemodigt, valsrikt och mycket vackert.

Dragspelssällskapet, med Söderhamnssonen Johan Jutterström på dragspel, bjöd på en mycket finstämd konsert i Ljusne kyrka på tisdagskvällen.

Annons

I den ljumma augustikvällen samlades den lilla publiken ute på kyrkogården. Konsert med Dragspelssällskapet stod det på anslagstavlans affisch. Kanske var det någon som tänkte sig få höra Afton på Solvik, eller så. Men det blev aldrig någon sådan dragspelsklassiker. Den unga kvartetten har komponerat sin egen repertoar. Och den är egen på sitt vis, ändå känns många av låtarna bekanta.

Dragspelet finns där. Sångerskan och violinisten Linda Olah presenterar låtarna och håller publiken i handen. Hon utstrålar värme och allt känns så självklart och lätt när hon sjunger. Det finns inga begränsningar. Rösten är så behaglig och hon har ett imponerande register. Från kraftfull alt och vassa brösttoner till sprödaste sopran.

Ibland tänkte jag på Disneyversionen av Askungen när hon vindlade upp på höjderna. Särskilt när hon visslade.

Hon och Johan Jutterström har studerat vid musikhögskolan i Paris ett år, och det finns ett slags parisiskt, romantiskt anslag i många av låtarna. Linda har skrivit en låt om längtan till Paris, Johan har skrivit om utsikten från deras balkong och man nästan ser de klassiska vyerna från Paris framför sig.

Linda sjunger på franska. Nasalt och temperamentsfullt. Och hon sjunger på ungerska.

– Där har jag mitt ursprung, säger hon.

Mer läsning

Annons