Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finlir med monsterklo

/

I går och i dag möter några av stans ståtligaste träd sitt öde.

Synd, tycker en del. Men det var i grevens tid – de var så ruttna att de hade kunnat ramla över oss när som helst.

Annons

Att fälla träd mitt inne i stan är ett riktigt finlir. Det är så trångt så man måste montera ner dem bit för bit. Och det är inte det enklaste. Ett träd väger flera ton.

Det finns bara ett fåtal företag i landet som specialiserat sig på komplicerade trädfällningar. Peter Christensen från Borlänge har fått uppdraget av Söderhamns kommun den här gången. Han har designat ett specialbyggt ekipage med sexhjulsdriven lastbil, släp att lägga träden på och en 22-meters kran från en skogsmaskin.

Träden som ska bort finns bland annat längs Kungsgatan, Kvarnen och vid Trädgårdsgatan. De var ruttna, och det visade sig vara i grevens tid att de kom ner. Ett träd var bara ett ihåligt skal. En höststorm hade kunnat fälla det direkt.

- Det är farligt när det är här nere i botten, säger kommunens trädgårdsmästare Richard Roos, och kör in en kofot halvvägs in i en alm.

Många ifrågasätter varför vackra hundraåriga träd ska bort.

- Det kan kännas tufft. Men vi förstör inget, utan skapar nytt liv, säger Tomas Bodlund, som jobbar med kommunens träd och parker.

De fällda träden ska ersättas med nya, kanske redan till våren. Men Tomas Bodlund kommer inte få se dem bli ståtliga under sin livstid.

- Man får tänka på återväxten för barn och barnbarn. Det känns bra.

 

 

Mer läsning

Annons