Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fel att tvinga kommuner ta emot flyktingbarn

Det finns ett förslag om att Migrationsverket ska få utvidgade möjligheter att placera ensamkommande flyktingbarn i kommuner med eller utan överenskommelser.
Socialnämnden tycker att förslaget är dåligt och oförenligt med barnperspektivet.

Annons

Kommunen har en överenskommelse om hur många ensamkommande flyktingbarn man kan ta emot.

Nu finns ett förslag som skulle ge Migrationsverket rätt att överskrida överenskommelsen och placera fler barn i sådana kommuner. De vill även kunna placera flyktingbarn i kommuner som saknar överenskommelse.

Förslaget, som nu är ute på remiss, ses inte med blida ögon av socialnämnden, som svarar att de kommuner som har tecknat överenskommelser om mottagande troligen har gjort det utifrån sina förutsättningar att klara åtagandet. Nämnden tycker inte det är förenligt med barnperspektivet att med tvingande bestämmelser få kommuner att ta emot barn.

Möjligen skulle samverkande kommuner i en region kunna ta emot fler, enligt nämnden.

Socialnämnden anser även att Migrationsverkets ersättningsnivåer för mottagandet av ensamkommande flyktingbarn bör höjas. De har inte höjts sedan juli 2006.

Nämnden vill också att statsbidragen öronmärks och att utbetalningarna görs snabbt. I dagsläget upplever kommunen sig tidvis fungera som bank åt Migrationsverket.

På torsdag ska ärendet behandlas av kommunstyrelsen. Förstlaget är att gå helt på socialnämndens linje och att leverera synpunkterna till regeringskansliet som sitt remissvar.

Mer läsning

Annons