Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Faxeholmen bäst på jämställdhet

Av tio allmännyttiga bostadsföretag i Gävleborg är det bara Söderhamns Faxeholmen som lever upp till jämställdhetsmålet.

Annons

Minst 40 procent av styrelsemedlemmarna i de allmännyttiga bostadsföretagen ska vara kvinnor tycker Sabo, de allmännyttiga bostadsföretagens organisation. Men i Gävleborg finns det bara ett bolag som levde upp till målet 2010 – Faxeholmen i Söderhamn.

– Man har väl försökt från valberedningens sida att få med kvinnor, vi ska väl vara ett jämlikt samhälle, säger Urban Wigren, (S) ordförande i styrelsen för Faxeholmen.

I år har styrelsen faktiskt färre kvinnor än enligt årsredovisningen 2010 som undersökningen fokuserar på. Då var tre av sju ordinarie ledamöter kvinnor, 42 procent, nu är siffran två av sju, bara 28 procent. Bland ersättarna är två av tre kvinnor 2011, jämfört med noll av tre 2010.

Totalt i Gävleborg fanns 72 ordinarie styrelseledamöter i de kommunala bostadsbolagen 2010. 16 var kvinnor, vilket motsvarar 22 procent enligt Hyresgästföreningens tidning Hem och Hyras undersökning som tittat på årsredovisningarna från 2010.

Räknar man med ersättare blev siffran något högre, 31 procent, men uppnår fortfarande inte jämställdhetsmålet.

Mer läsning

Annons