Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre smittas av klamydia i Söderhamn

/
  • För några år sedan toppade Söderhamn statistiken över flest antal klamydiasmittade. Men nu är trenden omvänd, och kommunen har bland de lägsta siffrorna i länet.

Antalet smittade av klamydia har mer än halverats de senaste åren i Söderhamn.

Annons

Det är den vanligaste könssjukdomen bland unga i Sverige, och har sedan slutet på 90-talet ökat markant. Näst efter Stockholms län har Gävleborg haft högst antal fall klamydia per invånare under både maj och juni 2015.

Men Söderhamn går i motsatt riktning. Sedan 2011 har antalet smittade minskat successivt i kommunen, och nu totalt med nästan 80 procent. Antalet fall har, återigen, halverats sedan föregående år.

– Det är svårt att säga en exakt anledning, men jag hoppas att det beror på ökat kondomanvändande. Vilket såklart är kul, säger Marie Klasson, barnmorska på Ungdomsmottagningen.

UMO i Söderhamn har under flera år jobbat aktivt med informationsspridning om klamydia. De syns på skolor, ungdomsgårdar och i samband med olika evenemang, där kondomer delas ut. Dessutom läggs mycket resurser på att smittspåra, vilket Marie Klasson tror har gett resultat. Majoriteten av de som behandlas har inte själva sökt vård, utan har nåtts via kartläggning.

– Sedan tror jag generellt att även ungdomar numer är bättre upplysta. Det är enklare att ta reda på fakta och testa sig i dag, säger Marie Klasson.

Beställningarna av gratis provkit på nätet ökar hela tiden, berättar barnmorskan. I synnerhet efter sommaren.

Men skillnaderna mellan städerna i Gävleborg är fortfarande stor. Trots en nedgång har Hudiksvall fortfarande bland de högsta siffrorna i Sverige.

– Vi har pratat med flera studenter och spekulerat i om det kan bero på att det är ett rikare krogliv, med mycket alkohol inblandat.

Även om inte alkohol i sig går att beskyllas menar hon att det finns ett tydligt samband.

– Många som fått klamydia vid tillfälliga kontakter säger ofta "jag var inte riktigt nykter, så jag tänkte inte på kondom". Man får i regel sämre omdöme, säger hon.

Något som 22-åriga Kim kan intyga. Kim fick klamydia vid en av sina första tillfälliga sexuella kontakter på fyllan. Och sedan en gång till. Symptomen gick snabbt att upptäcka, till skillnad från i många andra fall.

– Det kändes konstigt, ont och liksom smärtsamt pirrigt där nere, säger Kim.

Kim upplever att attityden kring könssjukdomar har förändrats sedan den egna tonårstiden.

– Då tjatades det så om skydd överallt, och man plockade på sig massa kondomer bara för att. Men jag antar att det var lite häftigt att samtidigt inte bry sig, så alla sket nog i det.

Då, till skillnad från i dag, var kondom mer självklart att låta bli än att använda. Varför? Ytterst oklart, menar Kim.

– Det bara var så. Man ville bara ha sex avklarat, och i den åldern vågar ingen säga ifrån.

Månadsdagen med sin första seriösa partner firades samma dag som klamydia-behandlingen påbörjades.

– Det var som en käftsmäll. Jag skämdes. Men nu vet jag ju att det är ganska lätt att behandla, jorden går inte under. Men jag upptäckte det ju snabbt, så man kanske haft tur, säger Kim.

I dag är Kim försiktigare.

– Jag vet inte om det är för att man är äldre, men det är både viktigare och lämpligare att skydda sig nu. Man vet vad man riskerar, både med graviditet och sjukdomar. Förr levde man i någon slags låtsasvärld där man tänkte "det händer inte mig", säger Kim.

FOTNOT: Kim heter egentligen något annat.

Mer läsning

Annons