Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färgsprakande glädjefest i Kulturens hus

/

Dans, glädje och gemenskap var ledorden för somaliernas färgsprakande fest på Kulturens hus. Nationaldagen firades med uppträdanden från kända somaliska artister och skratten och sången avlöste varandra.
- Somalier älskar att dansa och ha kul, säger Hassan Osman, 13 år.

Annons

Inne i röda rummet i Kulturens hus var det uppriggat för fest. Maryan Ali Omar, Anab Zaid och Mona Jusuf kom från Köpenhamn respektive Falun för att vara med.

- Det är roligt att få komma hit. Vi ska festa till sent in på natten, säger Mona Jusuf.

I Sverige bor det omkring 40 000 somalier och omkring 400 väntades komma till lördagens fest i Kulturens hus. Men många droppade in eftersom de önskade. Enligt Omar Ali har somalier en annan tidsuppfattning än svenskar.

- Säger man klockan sju, kommer en somalier klockan nio, haha. Men jag har lärt mig att så gör man inte i Sverige, berättar Omar Ali.

Egentligen var Somalias nationaldag redan i torsdags, men Somaliska folkets förening med Omar Ali i spetsen valde att ha festen under lördagen istället. Somaliska kvinnors förening där Faadumo Abdullah Kabdi är ordförande, hjälpte till med förberedelserna. Faadumo var klädd i somaliska flaggans färger kvällen till ära och händerna var täckta med hennatatueringar. Hon viftade glatt med sin svenska och sin somaliska flagga, som många andra.

- Jag älskar både Sverige och Somalia, säger hon.

Framåt niotiden höjdes feststämningen rejält när en grupp kvinnor och män drog i gång den somaliska nationalsången från scenen.

- Somalier älskar att dansa, festa och ha kul. Vi är glada, berättar Hassan Osman, 13 år.

Mer läsning

Annons