Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Faran snart över för algblomning

Vid mitten av augusti brukar algblomningen avta. Men familjen Hedman gjorde trots det en otrevlig upptäckt när de skulle hoppa i vattnet. Viken var fylld av en gulgrön gegga som liknade blommande alger.

– Jag såg slemmiga och riktigt äckliga saker, säger Lisbeth Hedman.

Annons

Det var i helgen som familjen gjorde det otäcka fyndet. De såg fram emot ett uppfriskande dopp i havet. Men mitt på bryggan dog hoppet. I det vanligtvis badvänliga vattnet väntade en obehaglig överraskning.

– Det var som en äcklig gulgrön gegga. Det kan ha varit algblomning som täckte viken, säger Lisbeth Hedman.

– Vi lät bli att bada, säger Bengt Hedman.

Familjen Hedman har bott på ön vid Grimskär i många år. Helgens upptäckt är ovanlig men förekommer enligt dem ibland. De var till en början oroliga att det rörde sig om ett utsläpp.

– Först trodde vi det var något som läckt ut från Vallvik. Men det var ingen olja. Det luktade inte. Det var inte organiskt. Vad det än var så kom det från havets botten, säger Bengt Hedman.

Om siktdjupet i vattnet är mindre än en meter är det en varningssignal om att koncentrationen av alger kan vara hög. Algblomningen gör vattnet otjänligt för bad då de giftiga cyanobakterierna ger illamående, huvudvärk och hudirritationer.

Så sent som i går uttalade SMHI-oceanografen Jörgen Öberg sig om läget för algblomningen på östkusten till TT. Han manar till lugn.

– Mycket värre än så här lär det inte bli. Snart är det mitten av augusti, då brukar algblomningen ändå avta, säger Jörgen Öberg.

För att undvika en simtur i den giftiga algsmeten kan det vara bra att vara särskilt försiktig och uppmärksam under sommaren.

– Använt sunt förnuft. Åk till en annan strand, säger Jörgen Öberg.

Nu finns sörjan inte kvar hos familjen Hedman. Möjligen var det sydvästvinden som tog hand om den mystiska smeten. Bengt Hedman har funderat på vad han såg och är ganska övertygad om att det inte var algblomning i viken vid Grimskär. Nu vågar han sig tillbaka till vattnet.

– Nu kan vi bada igen, säger han.

Mer läsning

Annons