Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Far och dotter ställer ut på Kvarnen: De är de små detaljerna som betyder något

/
  • Pamela Törn Skoglund har i sina fotografier på Kvarnen koncentrerat sig på de små detaljerna, som ett nyckelhål. Petitesser heter hennes verk där former, skuggor och färger koncentrerats.
  • Nils Törnqvist: Rött mot rött och Svart mot rött.
  • Nils Törnqvist: Rött mot brunt, måleri.
  • Pamela Törn Skoglund: Ho flying och Tidsfördriv, screentryck/plåt.
  • Nils Törnqvist: Komposition med svart, blyerts.

På lördag öppnar Söderhamns konstförening en ny utställning på Kvarnen med två återvändande konstnärer, Nils Törnqvist och hans dotter Pamela Törn Skoglund.

Annons

Några anslående färgstarka målningar i konkretistisk stil möter besökaren i Kvarnens stora utställningsrum. Det är konstnären Nils Törnqvist, numera bosatt i Skåne, som sätter utropstecken i röda färgfält.

LÄS MER: Verklighetsnära och lekfull Länskonst i Söderhamn

Han hör till de mer kända Söderhamnskonstnärerna, utbildade sig på Gävle konstskola och ställde ut redan under konstföreningens första år 1974.

Det har blivit ytterligare några utställningar i Söderhamn även sedan han lämnat staden men nu är det länge sedan. 2010 kunde några av hans målningar ses på Sandvikens konsthall, där fem kurskamrater från Gävle konstskola ställde ut.

Förutom de färgmättade målningarna på de båda våningarna, med namn som Rött mot brunt, Gult mot svart eller Rött mot rött, är Nils Törnqvist känd för sina blyertsteckningar. Omsorgsfullt utförda och även dessa i konkretistisk stil, förutom den stora tavlan Politikerna på övervåningen med maktens anonyma män runt kaffebordet.

På samma sätt som konstnären fokuserar på välvda rör och släta ytor, har dottern Pamela Törn Skoglund fastnat för detaljer. Som nyckelhålet i en cyklamensröd dörr, nitarna i en anonym byggkonstruktion, eller den turkosa metallkopplingen fotograferad i Paris. Petitesser kallar hon dem, men det är ju i det minsta man kan ana det största i livet.

Annars är likheterna mellan de två konstnärsskapen inte så stora. Pamela Törn Skoglund är verksam som fotograf och grafiker i Gävle. En del av bilderna visades i en stor utställning i Gävle för några månader sedan.

LÄS OCKSÅ: Grafiken står stark

På övervåningen hänger hennes fotografier som bearbetats grafiskt. Bilderna är tagna under en vistelse i Indien. När porträtten av barn och grupper av människor förts över med screentryck till plåt har motiven stiliserats. Lite mörkt är det i lokalen och svårt att ljussätta så att det inte blänker i plåten, men jag tycker om det renskalade uttrycket som blir av fotografiets konturer och skuggor i Frejdig flicka och leken med flygande drake i Ho flying.

Äntligen! Nu finns Helahälsingland som app. Ladda ner här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Utställningen på Kvarnen öppnar på lördag och pågår fram till 28/2.

LÄS MER: Hitta alla artiklar på Nöje & Kultur här

Mer läsning