Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Får inget bidrag till värme - JO-anmäler kommunen

Mannen har inte råd att värma upp sitt hus under vintern och har flera gånger vädjat till socialtjänsten om hjälp - men fått avslag.
Nu anmäler han kommunen till justitieombudsmannen.

Annons

En man i Söderhamns kommun har fler gånger försökt få stödpengar från socialtjänsten för att ha råd att köpa eldningsmaterial till uppvärmningen av sitt hus. Två gånger har han fått avslag, med motiveringen att han borde kunna lösa det själv eftersom han är sjukskriven och därmed har inkomst.

Nu anmäler mannen kommunen till justitieombudsmannen. Han skriver i sin anmälan att han är utförsäkrad och att hans ekonomiska situation är så ansträngd att han inte har någon möjlighet att få fram de 7 580 kronor som uppvärmningen av hans hus beräknas kosta under vintern.

Han har ingen el och är beroende av att kunna elda, inte bara för att få upp värmen utan även för att kunna sköta sin hygien och laga mat. Under vintern har han haft stora problem med frusna rör i huset och han har fått tigga ihop ved för att kunna få värme. Han skriver även att han i panik slitit loss hyllor i källaren för att ha något att elda med.

Mannen hoppas att han genom en anmälan till JO kan vända situationen och få den hjälp han behöver för att kunna leva ett drägligt liv.

Mer läsning

Annons