Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Familj tvingas in ett litet rum trots sjukdom

/
  • Rusalina Martynkevicha har problem med njurar och mage, men trots ett läkarintyg som säger att hon har allvarliga hälsoproblem får familjen inte bo i en lägenhet.
  • Sönerna Jura och Saimond frågar ofta sin mamma Rusalina varför de alltid måste flytta. Efter sex år i Sverige har de ännu inte lärt sig språket.
  • 150 asylsökande tvingas flytta när Fyrkanten rivs.

Rusalina Martynkevicha är gravid och har läkarintyg på att hon har allvarliga hälsoproblem.
Det tar inte Migrationsverket hänsyn till. Nu ska hela familjen flytta från en lägenhet i Fyrkanten till ett rum i Kilafors.

Annons

Rusalina och Rustan Martynkevicha och deras söner Jura och Saimond är romer och tvingades fly från Ryssland för sex år sedan.

Sedan dess har de bott på olika förläggningar runt om i Sverige. I november förra året fick de en lägenhet i Fyrkanten och barnen har börjat rota sig och ska börja i skolan.

Nu, när paret väntar sitt tredje barn, tvingas de flytta ännu en gång. Fyrkanten ska rivas och trots att Rusalina har njurproblem och krångel med magen som gör att hon måste ha specialkost och därmed självhushåll, anser Migrationsverket att det inte är något hinder för att flytta dem till ett rum i Kilafors.

– När jag förklarade för Migrationsverket att jag inte kan bo på ett campus med färdiglagad mat bad de mig att komma tillbaka med ett intyg. Jag fick ett läkarintyg där det framgår att jag har allvarliga hälsoproblem, men det tittade de knappt på och sa att det var Kilafors som gällde.

Hon säger att pojkarna mår dåligt och undrar varför de måste flytta runt hela tiden. Själv är hon orolig över hälsan och för barnet hon väntar.

– Vi har bott på campus tidigare och då har jag alltid blivit sämre, jag måste ha min specialkost, säger Rusalina.

I lägenheten bor även hennes syster, så när flyttlasset går ska fem personer dela samma rum. Möblerna de har köpt tvingas de sälja eftersom det nya boendet är möblerat. Och då är de tillbaka på ruta ett igen.

– Jag förstår inte varför de gör så här, jag har ett sjukintyg som visar att jag har allvarliga hälsoproblem. Och våra två pojkar hinner aldrig lära sig språket eftersom vi hela tiden måste flytta runt. Allt vi vill är att få bo i en lägenhet och bo kvar i kommunen, säger Rusalina.

Totalt kommer cirka 150 asylsökande att få lämna Ljusne när Fyrkanten rivs. Och några boendealternativ på orten finns inte enligt Migrationsverket. Detta trots att företaget LPB fastigheter lämnat in en ansökan om att hyra ut boendeplatser till 24 asylsökande i Ljusne. Fastigheten som ligger i Fridhem var nyrenoverat och kunde erbjuda självhushåll.

Migrationsverket motiveringen till att säga nej var att de i första hand skriver kontrakt om korttidsplatser med fastighetsägare som kan erbjuda över 50 platser.

Där hade Rusalina och hennes familj kunnat tänka sig att bo, nu är de inte ens en av de familjer som kommer att få flytta till Vallvik där det finns tillgång till åtta lägenheter.

Uppdatering: Så här svarar Migrationsverket Rusalina

Mer läsning

Annons