Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fallskärmselev fastnade i träd

/

En fallskärmshoppare drogs med av kastvindar och landade rakt i ett träd vid Moheds flygfält på lördagseftermiddagen. Hopparen klarade dramat utan skador, men blev lite mörbultad. Han fick hjälpas ned från trädet av räddningstjänsten.

Annons

Allt gick till en början planenligt för eleven Erik Skyttberg från Sundsvall, som den här gången gjorde sitt nionde av tio elevhopp. På 1500 meters höjd hoppade han och kompisen Samuel Karlsson ut från planet, men för Erik blev det inte riktigt som han tänkt sig, skärmen fångades av en vindfront, i kanten av ett regnmoln, och det blev omöjligt att styra ut på fältet.

Skogen, och en arton meter hög tall, stoppade till sist skärmen.

– Helvete, var det enda jag hann tänka innan jag small in i trädet, men jag hade sinnesnärvaro nog att sikta in mig på stammen och greppa tag i den, säger Erik Skyttberg.

– Det viktiga är att man överlevt och mår bra, men sånt här händer ibland, fortsätter han.

Christian Rehn på Söderhamns Fallskärmsklubb är ganska van vid trädhoppare. Det händer några gånger per år att hoppare landar i skogen. De flesta av gångerna plockas de ner av klubben, men den här gången var trädet för högt för att de på ett säkert sätt skulle få ner hopparen. Vanligast är att elever landar på fel ställe.

Elevskärmar är större, och därmed svårare att manövrera, än svårare blir det om det hastigt blåser upp, som den här gången.

Erik Skyttberg är naturligtvis skärrad, men ska redan i eftermiddag upp i luften igen för att göra sitt tionde och sista hopp som elev.

Mer läsning

Annons