Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fakturamodellen blev en flopp

/
  • Rörläggaren Torbjörn Söderlund, Bergviks Rör, är arg och gör tummen ner för den tröga handläggningen av skattesubventionerade Husarbeten. Hans företag ligger ute med 28 000 kronor som han skulle ha fått redan 15 september.

Rörläggaren Torbjörn Söderlund är en av de hantverkare som drabbats av nackdelarna med Fakturamodellen. Hans företag ligger ute med 28 000 kronor för ROT-jobb på grund av personalbrist hos Skattemyndigheten

Annons

Fakturamodellen, med avdrag för Husarbete, har fyllt orderböckerna för flera hantverkare i Söderhamn. Det gäller för rörläggaren Torbjörn Söderlund i Bergvik också.

Men trots att han var snabbt ute med att lära sig hur den nya modellen fungerar, har han hamnat i ett trassel som han inte hade väntat sig. Det har lett till att han nu ligger ute med 28 000 kronor, pengar som han skulle ha fått tillbaka från Skattemyndigheten redan i mitten av september.

Den uteblivna ersättningen är en tung post för hans fåmansföretag. Förutom att han inte fått sina pengar inom de föreskrivna tio dagarna har han drabbats av extra mycket arbete med att sitta i telefonkö till Skattemyndigheten i Västervik för att försöka reda ut trasslet.

I båda fallen handlar det om att uppgifter om fastighetsägare visat sig inte stämma. I ena fallet var den som fyllde i blanketten bara släkt med husägaren, i det andra fallet hade lagfarten på ett sommarstugeköp inte hunnit gå igenom. Båda var saker som var lätta att förbise för en stressad företagare.

Det är Västervikskontoret som hanterar skattesubventionen.

• Hur kunde det bli så här?

- Vi har en väldigt hög arbetsbelastning, får in cirka 2 000 ansökningar varje dag. Vi har 20 personer som jobbar heltid med detta, men skulle ha behövt även de tio tillfälligt anställda som fick sluta 1 augusti eftersom vi inte fick de resurser vi begärde. Vi är medvetna om att det kan uppstå problem för enskilda hantverkare men vi jobbar på så gott vi kan, säger skatteinformatör Clas Pettersson, Skattemyndigheten i Västervik.

Trots allt är Torbjörn Söderlund nöjd med ROT-avdraget:

- Det är Skattemyndighetens handläggning jag är kritisk mot, säger han.

Mer läsning

Annons