Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fågelräkning pågår

/

Det är Sveriges Ornitologiska förbund som för femte året i rad har uppmanat alla fågelmatare i Sverige att räkna sina matgäster vid fågelbordet under helgen. Men det är inte slut än. Nytt för i år är att fågelräkningen pågår även på måndagen för att skolor ska kunna medverka.

Annons

Det handlar inte enbart om att räkna fåglarna. Sveriges Ornitologiska förbund vill även veta vilka arter det rör sig om. På förbundets hemsida (www.sofnet.org) finns reglerna samt särskilda blanketter som ska fyllas i.

I fjol kom det runt 12 000 rapporter från landets alla hörn – och man hoppas på ännu bättre uppslutning i år. Räkningen genomförs för att öka kunskapen om fågelfaunan vintertid och för att på sikt kunna följa trender av ökningar och minskningar bland ett antal av våra övervintrande fågelarter.

Man behöver inte vara fågelproffs för att delta. Viktigast är att känna igen de vanligaste fåglarna.

De vanligaste fåglarna vintern 2009 var talgoxe, bålmes, pilfink, gulsparv, skata, domherre, koltrast och kaja.

För att väcka intresset för vinterfåglarna bland de yngre har fågelräkningen utvidgats med en måndag, så att Sveriges skolelever ska ha en chans att räkna fåglar. Även eftersläntrare är välkomna att lämna sina rapporter.

Mer läsning

Annons