Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Expolisen i ny rättegång

Den före detta polismannen rånade en bank och fick fängelse. När han kom ut inledde han en ny bana som kriminell och smugglade diesel mellan Sverige och Danmark. Han dömdes för smugglingen i tingsrätten. Nu ska domen prövas i hovrätten.

Annons

För sex år sedan rånade mannen Nordeabanken i Söderhamn. Han jobbade då som polis och deltog i jakten på sig själv.

Men misstankarna mot honom väcktes ganska omgående och en hemlig, parallell utredning ledde fram till hans gripande.

Den 42-årige mannen hette Jaan Norrby.

Han dömdes för bankrånet till fyra och ett halvt års fängelse.

När han sedan släpptes villkorligt fri från straffet, började han göra affärer tillsammans med en kompanjon han hade träffat i fängelset.

Först handlade de med begagnade maskiner och köpte olja i Malmö som de transporterade till kunderna. Men för att få större lönsamhet köpte Norrby, som då hade bytt namn, ett fartyg.

Männen köpte dieselolja i Danmark. Det blev 17 turer och totalt smugglade de in 1,2 miljoner liter olja till Sverige. Den kostade 7,6 miljoner kronor exklusive moms.

Kompanjonen var skeppare och han intygade att oljan bara skulle användas ombord på fartyget. Därmed slapp de att betala punkskatt på cirka 5,1 miljoner kronor.

Den före detta polisen dömdes än en gång till ett långt fängelsestraff - två och ett halvt år. Brotten som han fälldes för var häleri, grovt skattebrott, grovt bokföringsbrott och olovlig förflyttning av punktskattepliktiga varor. Även hans medbrottsling dömdes för sin inblandning.

Dessutom drogs Norrbys villkorliga frigivning in och han dömdes att avtjäna ett år av det gamla straffet i fängelse.

Men domen från januari i fjol överklagades till hovrätten för västra Sverige. Rättegången har där skjutits upp flera gånger, men i dag, måndag, ska förhandlingen börja.

Det blir en tre dagar lång rättegång som avslutas på torsdag.

Mer läsning

Annons