Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ewa Iwalla känner inte av krisen

/

Ewa Iwalla, designer och företagare från Söderhamn, känner inte av någon finanskris. Modeföretaget med samma namn går som tåget, med nyöppnad butik och 60 nya återförsäljare i världen.
Men när butiken på Söder i Stockholm slog upp portarna mitt i krisen var hon för orolig.
- Jag var väldigt rädd ett tag, säger hon.

Annons

Ewa Iwalla, designer och företagare från Söderhamn, har utsetts till årets modelyft av magasinet Damernas Värld.

Det är bara den första av en rad priser hon kammat hem den senaste tiden.

• Börjar du bli trött på alla utmärkelser?

- Absolut inte! Nej, det har bara känts som ett sånt här fantastiskt år. Det har varit jättemycket, det har varit otroligt kul. Jag har jobbat hårt i väldigt många år.

• Vilken av utmärkelserna är du mest nöjd över?

- Det är ju årets företagare här i Söderhamn och Gävleborg. Det var så himla kul.

• Vad betyder utmärkelserna för dig som företagare?

- Det betyder ju väldigt mycket egentligen, men det är så svårt att sätta fingret på vad. Folk får reda på vad man håller på med. Jag håller ganska låg profil och har varit ganska anonym, tror jag. Jag inte synts så mycket i Sverige utan satsat på de stora modemässorna i London, Paris och Köpenhamn, det har inte funnits någon riktigt bra i Sverige. Därför är det jättekul att ha blivit synlig inom mode i de större kretsarna även inom Sverige. Just det här priset känns jättekul. Men en stor artikel i Dagens Industri tror jag gjorde otroligt mycket mer, och jag tror att det var mycket där som Damernas såg vad jag åstadkommit.

• Du har ökat omsättningen med 50 procent, lanserat skor och öppnat butik på Södermalm. Biter inte lågkonjunkturen på dig?

- Peppar peppar, den kanske kommer i morgon (skratt). Men hittills har vi inte känt av den. Men naturligtvis får jag parera och tänka extra noggrant på vad jag gör. Jag försöker att inte ha rädslan med mig utan litar till min magkänsla. Som när jag skulle öppna butiken i Hornsgatan mitt i februari i lågkonjunkturen. Jag var väldigt rädd ett tag. Men sen tänkte jag att "går det inte så går det inte, då får jag sälja". Men det har gått väldigt bra.

• Vad är det som gör Ewa Iwalla framgångsrikt?

- Det är ett rätt unikt koncept, jag följer inte modetrender, utan försöker att skapa egna och försöker att sprida mig i så många länder som möjligt. Mina kläder är rätt unika, det är inte alla som tycker om dem, men de som gör det älskar dem. Jag får försöka att hitta systrar över hela världen. Jag gör inget jag inte kan bära själv..

• Designar du allt själv?

- Det är fortfarande jag som gör 90 procent av kollektionen, men jag har en designerassistent får vara med på några andra procent. Man får tänka framåt, så småningom ska hon få mer och mer inflytande och få in känslan av Ewa Iwalla, att hon har klonat lite med mig (skratt).

• Vad har du för mål för 2010?

- I första hand att plana ut, att inte sänka omsättningen och få ut varorna i rätt tid. Vi ska jobba hårt för kvalitén och se till att alla våra kunder ska vara nöjda. I andra hand även hitta nya kunder.

• Kvalitetssäkring snarare än expansion?

- Ja, det tycker jag. Vi har vuxit så fort. Det skulle vara jätteskönt att plana. Vi fick 60 nya återförsäljare det här halvåret ute i världen, det är nog bra att plana lite och jobba på kvalité och produktion i stället.

• Kommer kontoret att bli kvar i Söderhamn?

- Absolut. Det kommer aldrig att vara någon annanstans. Det är här jag får inspirationen ifrån, allmogekulturen är otroligt viktig i mina skapelser.

• Hur är du klädd i dag?

- Just nu i sidennattlinne. Närå, jag har sidenkjol, svarta pantalonger och sedan har jag en tjock stickad ulltröja.

• Även om du inte vill följa trender, vad tror du blir nästa stora?

- Jag kan bara säga att vi kommer jobba med krockar mellan spets, sammet och ull. Det är den trenden jag tänker skapa i mitt lilla företag. Men jag vet faktiskt inte vad alla andra håller på med, det är inte intressant.

Mer läsning

Annons