Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett stinkande problem: En riktig skitsak

/
  • Lars Skjutare reagerade när han såg latrinskåpet.
  • – Hos oss finns det knappt plats för någon vanlig tunna till för alla sopsäckar. Det är otroligt slarvigt av folk att göra så här, säger Lars Skjutare.

Kommunens latrinhantering fungerar inte som den ska. Ett växande bekymmer är att folk inte använder rätt kärl när de lämnar sin avföring. Stugägaren Lars Skjutare är en som fått nog.
– Det är obegripligt slarvigt av folk, säger Lars Skjutare.

Annons

I stugområden där det inte finns indraget avlopp är det vanligt med utedass. Söderhamn Nära har ställt upp flera latrinskåp runt om i kommunen där hushållen kan lämna sitt avfall och sedan körs till Långtå avfallsstation och tas hand om. Men systemet fungerar inte som det ska när hushållen använder bland annat sopsäckar, som lätt går sönder, i stället för latrintunnor som är till för avföringen. När Lars Skjutare, stugägare i Segelvik utanför Söderhamn, skulle lämna sin latrintunna reagerade han.

– Det är sopsäckar och plastbehållare i latrinskåpet och någon har till och med lämnat en sopsäck med avföring utanför skåpet, säger Lars Skjutare.

När vi besöker latrinskåpet i finns bara två ändamålsenliga tunnor medan det ligger flera sopsäckar och plastbehållare med avföring i skåpet. Lars Skjutare upplever att problemet funnits länge.

– Hos oss finns det knappt plats för någon vanlig tunna till för alla sopsäckar. Det är otroligt slarvigt av folk att göra så här, säger Lars Skjutare.

På Långtå avfallsstation bekräftar man problemen med latrinhanteringen.

– När folk hittar på egna lösningar med plastpåsar blir det lätt kladdigt. Påsarna går lätt sönder och det skapar ingen trevlig arbetsmiljö för oss, säger Clas Nordin platschef på Långtå avfallsstation.

Långtå fraktar bara bort latrintunnorna som är avsedda för ändamålet.

– Annars skulle vår personal och våra bilar bli nedsmutsade eftersom folk inte gör rätt från början, säger Clas Nordin.

Det är inte bara i Segelvik som misskötseln sker utan problemet är utbrett över i stort sett hela Söderhamns kommun, upplever Clas Nordin. Problemet blir dessutom större på sommaren då fler vistas ute i stugor och torp. För att undvika problemet har han en uppmaning.

– Köp en latrintunna och lägg avfallet där, säger Clas Nordin.

Mer läsning

Annons